Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Mediji bez frekvencija - prilagođavanje umesto gašenja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 02. 2009.

Mediji bez frekvencija - prilagođavanje umesto gašenja


Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da država snosi deo odgovornosti za oko tri hiljade medijskih radnika, kojima preti nezaposlenost, nakon što su mediji u kojima rade ostali bez frekvencija.

Zbog toga, UNS predlaže osnivanje posebnog medijskog fonda, koji bi mogao finansijski da podrži najbolje projekte u oblasti medijskog preduzetništva. Ovo je rezime izlaganja predsednika UNS-a, Nina Brajovića, na tribini kancelarije UNS-a u Subotici, Mediji bez frekvencija- prilagođavanje umesto gašenja, koja je juče održana na subotičkom Otvorenom univerzitetu.

Učesnici tribine složili su se i da država mora da nastavi privatizaciju medija kako bi se omogućila ravnopravna tržišna konkurencija.

Iako pozvani, RATEL i RRA nisu poslali svoje predstavnike na ovu tribinu, kojom je iniciran razgovor o medijima bez frekvencija i novinarima i medijskim radnicima koji su ostali bez posla.

- Ispoštovali smo odluku RRA i radio više nije u etru, a televizija od starta, već četiri godine, program ima preko kabla. Uvredljivo je obrazloženje iz RRA da nisu večeras došli na tribinu jer ne žele da sede sa piratima – rekao je Vladan Stefanović, vlasnik RTV Siti iz Subotice koja je sada kablovski medij. Stefanović je zaposlene sa radija koji nije dobio frekvenciju angažovao u televiziji koja sada ima 16 stalno zaposlenih i šest honorarnih saradnika, a plate su im od 12 do 15 hiljada dinara.

Bez radio frekvencije ostao je i Radio D65 iz Deronja koji je prekinuo sa emitovanjem programa 31. avgusta 2008. ali posle odluke Ustavnog suda da poništi Pravilnik RRA o prestanku rada emitera koji nisu dobili frekvenciju, ponovo je počeo sa radom.

- Nas jedanaest smo osnovali Udruženje radio emitera koji nisu dobili frekvenciju. Nećemo prekidati sa emitovanjem dok nam propisi dozvoljavaju -rekla je Svetlana Romanov iz Radija D65 iz Deronja, opštine Odžaci.

Predsednik UNS-a je na tribini podržao ovo udruženje, a urednik subotičke „Siti“ radio - televizije pozvao je na solidarnost sve kolege i najavio da će i njegova medijska kuća pristupiti tom udruženju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi