Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U Orahovcu danas UNS uručuje Oliveri Radić nagradu za novinarsku humanost "Đoko Vještica"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

23. 11. 2021.

Autor: D.B. Izvor: UNS

U Orahovcu danas UNS uručuje Oliveri Radić nagradu za novinarsku humanost "Đoko Vještica"

U Orahovcu će danas biti uručena nagrada "Đoko Vještica" koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje za novinarsku humanost ovogodišnjoj dobitnici Oliveri Radić. Ova nagrada tradicionalno je uručivana u Beogradu, u Pres centru UNS-a, ali su se ovog puta UNS i darodavac novčane nagrade Branislav Baćović, vlasnik "Transportšpeda", dogovorili da to bude u mestu u kom dobitnica živi, Orahovcu, na Kosovu i Metohiji.

Posle uručenja nagrade održaće se promocija nove knjige Olivere Radić „Kosovometohijski glasovi“. 

Knjigu je objavio Zavod za udžbenike i ona predstavlja jedno od najznačajnijih svedočanstava o životu, stradanjima, običajima i sudbini naroda orahovačkog i metohijskog kraja.

 „Kosovometohijski glasovi“ su zbirka jedinstvenih tekstova koji su nastajali u decenijama krajnje nesigurnosti i podeljena je na dva poglavlja: „Događaji, stradanja, svedočenja“ i „Razgovori“. Prvi deo obuhvata život u Orahovcu i okolini, ličnosti i detalje orahovačkog geta okruženog žicom. Olivera Radić svedoči o ličnostima od ostavljenih i postradalih Orahovčana i Hočana do nobelovca Petera Handkea.

Drugi deo knjige obuhvata razgovore sa duhovnicima, umetnicima, naučnicima, sportistima i pojedincima koji su se u proteklim decenijama, na različite načine, bavili problemom Kosova i Metohije. 

Posebna vrednost ovog svedočanstva su i brojne fotografije koje je zabeležila novinarka Olivera Radić koja se bavi i humanitarnim radom, pa je svojim tekstovima „motivisala hiljade ljudi širom sveta da podrže humanitarne akcije i pomognu svojim novčanim prilozima Srbe na Kosovu i Metohiji“.

O knjizi „Kosovometohijski glasovi“  i radu Olivere Radić govoriće recenzent mr Živojin Rakočević, predsednik UNS-a, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović, predsednik UNS-ovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić i autorka.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

24.11.

2021.

Гроздана [neregistrovani] u 00:39

Заслужена награда за нашу Оливеру

Од срца честитам нашој Оливери, она не само да је заслужила ову награду него и више од тога. Оливера је прво жена, супруга, мајка, професор, новинар и велики хуманиста. Захваљујући њози мнoго помаћи и новчаних донација стигло је у Ораховац, Велику Хочу и Призрен. Лично смо се упознале пре пар година у Призрену и обећала сам да ћемо је увек подржати у свакој њезиној хуманитарној акцијi, колико год будемо у могућности. Желимо јој много среће и успеха у њезином даљем раду и нека се многи угледају макар и мало на њу.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi