Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ prihvatila UNS-ovu rezoluciju o osnivanju Međunarodne komisije za istragu ubistava novinara na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

10. 10. 2021.

Autor: UNS Izvor: UNS

EFJ prihvatila UNS-ovu rezoluciju o osnivanju Međunarodne komisije za istragu ubistava novinara na Kosovu

Na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) na Skupštini Evropske federacije novinara održanoj u Zagrebu usvojena je rezolucija o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

U rezoluciji se ističe da više od dve decenije niko nije odgovarao za 19 od ukupno 20 ubistava i kidnapovanja srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika (jedno ubistvo je rešeno pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

UNS traži da se rasvetle okolnosti, pokrenu istrage i pred lice pravde izvedu ubice novinara Afrima Malićija, ubijenog 2. decembra 1998. godine u Prištini; novinara i šefa Kosovskog informativnog centra (KIC) Envera Maljokua koji je ubijen 11. januara 1999. godine u Prištini; Aleksandra Simovića Sime, novinara Medija ekšn internešenela, ubijenog 1. avgusta 1999. godine u Prištini, Krista Gegaja, urednika u RTV Priština koji je likvidiran 12. septembra 1999. godine u Istoku, Momira Stokuće, fotoreportera, ubijenog u svojoj kući 21. septembra 1999. godine u Prištini.

Još uvek nisu pronađene ubice Šefkija Popove smrtno stradalog 10. septembra 2000. godine u Vučitrnu; novinara "Rilindje" Džemailja Mustafe, ubijenog 23. novembra 2000. godine u Prištini; novinara lista "Bota sot" Bekima Kastratija koji je ubijen 19. oktobra 2001. godine  kod Prištine; Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste lista "Bota sot", na koga je izvršen atentat 3. juna 2005. godine kod Gnjilana, a preminuo je 25.  juna 2005. godine.

UNS podseća da su među 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara „Šterna“, Gabrijel Griner i Folker Kremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljit, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

„Među novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i Đuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. godine kod Velike Hoče“, navodi UNS.

Nestali su i Ljubomir Knežević, dopisnik „Politike“ i novinar „Jedinstva“ iz Prištine, koji je poslednji put viđen 6. maja 1999. godine u Vučitrnu i Marjan Melonaši, novinara srpske redakcije Radio Kosova kome se gubi svaki trag 9. septembra 2000. godine u Prištini.

UNS je zatražio od EFJ da donošenjem rezolucije podrži i istragu otmice novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, a zahvaljujući protestima kolega i javnosti, kasnije su pušteni.

Uz UNS, predlagač rezolucije bio je i Sindikat novinara Srbije (SINOS). Rezolucija je usvojena uz jedan uzdržan glas, predstavnika Asocijacije novinara Kosova.

Ovogodišnja skupština IFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj su, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, održana i dva okrugla stola.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi