Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Danas je Svetski dan fotografije: Slika govori više od hiljadu reči
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 08. 2021.

Autor: A.P.M. Izvor: UNS/ Foto Muzej/ Wikipedia

Danas je Svetski dan fotografije: Slika govori više od hiljadu reči

Svetski dan posvećen fotografiji obeležava se 19. avgusta, na dan kada je 1839. godine predstavljen prvi uspešan fotografski postupak – dagerotipija.

Francuz Nisefor Nijeps 1826. godine pravi prvu fotografiju prirode „Pogled s prozora u Le Grasu”, koja je sačuvana do danas. Uz pomoć svetlosti i kamere opskure, metalne ploče premazane tečnim rastvorom bitumena (asfalta) koju je izložio u kameri opskuri nastala je prva fotografija.

Ocem fotografije smatra se Luj Dager, francuski slikar panorama i pozorišnog dekora, koji je unapredio Nijepsovu tehniku pomoću svoje dagerotipije.  Posrebrenu ploču izlagao je jodnoj pari i nevidljivu sliku bi učinio vidljivom tako što ju je razvijao u pari žive i fiksirao u rastvoru kuhinjske soli. Tako su nastale unikatne dagerotipije koje su se mogle posmatrati samo pod određenim uglom.

Englez Vilijam Henri Foks Talbot 1835. godine započinje svoje eksperimente i pravi prve fotografske minijature na papiru.

Naziv fotografija nastao je od grčkih reči fotos i grafein. Engleski astronom i fizičar Džon Heršel, 4. februara 1839. godine uveo je u upotrebu zvanični naziv fotografija (svetlopis -  crtanje pomoću svetlosti)

Za prve eksperimente sa bojom na fotografiji 1868. ili 1869. godine zaslužan je francuski muzičar Luj Dik Doron.

Braća Ogist i Luj Limijer najzaslužnija su za prodor fotografije u boji 1904. godine, dok svoju širu primenu dobija nakon 1930, usavršavanjem filma u boji nemačkog proizvođača Agfa i američkog Kodaka.

Prvu fotografsku tehniku dagerotipiju (fotografiju na metalu) u Srbiji je primenio trgovac Dimitrije Novaković, koji je za vreme boravka u Parizu 1839. godine naučio postupak kod Luja Dagera.

Anastas Jovanović, litograf, slikar i umetnik primenjenih umetnosti, jedan od prvih srpskih fotografa, naučio je dagerotipski postupak u Beču i 1841. godine je načinio svoj „Autoportret“, a potom i portret kneza Mihaila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi