Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Beogradski Medicinski fakultet pokreće akciju protiv infodemije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 08. 2021.

Autor: A.P.M. Izvor: UNS

Beogradski Medicinski fakultet pokreće akciju protiv infodemije

Škola javnog zdravlja i zdravstvenog menadžmenta Medicinskog fakulteta u Beogradu organizovaće obuke za novinare na kojima će moći da saznaju kako se ispravno tumače medicinski rezultati i zaključci, kao i da prepoznaju prave izvore informacija kada je u pitanju pandemija Kovid-19.

Obuke će držati dr Aleksandar Stevanović i dr sci. med. Stefan Mandić-Rajčević, inače menadžeri infodemije ove Škole.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (SZO) infodemija je loša obaveštenost stanovništva o bezbednosti i efikasnosti vakcina i drugih preventivnih mera, kao i negativan uticaj prevelike količine informacija, uključujući lažne ili delimično tačne informacije na stanovništvo.  

Infodemija dovodi do gubitka poverenja u zdravstvene institucije i u efikasnost odgovora na javno zdravstvenu krizu, navodi se u dopisu koji je dostavljen UNS-u iz ove Škole.

SZO je prepoznala značaj upravljanja infodemijom i do sada sprovela obuku dve grupe stručnjaka, među kojima su jedini u regionu dr Aleksandar Stevanović i dr sci. Med. Stefan Mandić-Rajčević.

Na osnovu konsultacija sa novinarima koji prate zdravstvo, koje traju do 31. avgusta, stručnjaci ove škole će koncipirati program obuke protiv infodemije prilagođen potrebama izveštača.

Zainterersovani novinari koji prate zdravstvo mogu se javiti na i-mejl:  stefan.mandic-rajcevic@med.bg.ac.rs

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

14.08.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 17:54

Strašno

Zar nije dosta to što nas sa svih strana bombarduju zastrašivanjem virusom, to što Fejsbuk uklanja "nepodobne objave", nego su potrebne i dodatne obuke novinara kako da što bolje plasiraju dirigovane vesti i ućutkaju logično promišljanje plasiranih vesti? Pitam, ne komentarišem.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi