Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Milošević: Promocija moći vlasti i nemoći institucija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 07. 2021.

Autor: N1 / UNS

Milošević: Promocija moći vlasti i nemoći institucija

Kao novinar se osećam poraženo, ali to nije novo i nije prvi put. Kao građanka Srbije smatram da je to morbidni pir. Ne znam koja je njegova svrha, ali edukativna sigurno nije. Na jednoj strani to je bila promocija apsolutne svemoći, a na drugoj apsolutne nemoći. Predstavnik vlasti, ministar policije, demonstrirao je isto što i predsednik države nekoliko meseci ranije - apsolutnu svemoć. Ako je iznošenje dokaza iz istrage, dok traje istraga - krivično delo, što su mnogi pravnici ovih dana govorili, onda je to povreda Zakona o tajnosti podataka. Na drugoj strani je apsolutna nemoć pravosudnih organa da se tako nečem odupru i konačno rade svoj posao, izjavila je Olivera Milošević, potpredsednica Udruženja novinara Srbije, gostujući u Danu uživo na N1, a komentarišući objavljivanje fotografija obezglavljenih mladića na naslovnim stranicama i na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, žrtava Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičenog za više brutalnih likvidacija.

Na konstataciju voditeljke da je predsednik države izjavio da bi tražio da se pokaže još tih fotografija i pitanje kako se novinari mogu suprotstaviti tome, Milošević, dugogodišnja novinarka i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, ističe da se to može jednostavno učiniti „poštovanjem zakona i etičkih standarda koje propisuje naš Kodeks novinara Srbije“.

- Međutim, svedoci smo da se to godinama ne radi i da tabloidi krše sve, što je bilo i u ovom slučaju. Ne vidim  mehanizam, pogotovo što su institucije potpuno marginalizovane. Poražavajuće je da kažem, ali ne vidim način ukoliko ni Regulatorno telo koje je zaduženo da reaguje u ovakvim situacijama to ne čini, izjavila je Olivera Milošević, podvlačeći da „mediji ne smeju biti u službi vlasti“, te da je to „izričito zabranjeno Kodeksom novinara Srbije“:  

- Čak i ukoliko nadležni organi urade ovo što su sada uradili, to ne znači zeleno svetlo da greška ili namera državnog funkcionera podrazumeva ujedno i dozvolu da kršimo etičke standarde i principe. To izričito zabranjuje i Poglavlje 4 Kodeksa novinara Srbije koje kaže da se ne dopušta objavljivanje sadržaja koji mogu uznemiriti javnost i povrediti dostojanstvo žrtve, što je u ovom slučaju i u slučaju iz marta meseca učinjeno, zaključuje Milošević.

Promoteri kršenja zakona 

 Upitana za komentar povodom objašnjenja ministarke kulture Maje Gojković, koja smatra da bi zabrana objave fotografija zločina dovele u pitanje slobodu medija, Milošević odgovara da bi "sloboda medija bila da ih urednici tih medija nisu objavili sutradan na naslovnim stranama, ili uživo u programu".

-Sloboda medija je da se svaki urednik odupre pritisku ili nametanju da se to objavi.

Kako ističe, urednik bi trebalo da ima integritet da kaže – „nije moj posao da to prenesem, već da damo odgovore na ključna pitanja“.

- Recimo, odakle ministru te fotografije, makar bio i ministar policije. To su fotografije iz istražnog postupka, ometa se krivični postupak, vrši se nedozvoljeni pritisak na pravosuđe. Onda da pitaju ministra, na koji način je došao do tih fotografija. U koje svrhe ih koristi javno. Sme li on to da radi. Hoće li biti sankcionisan. Umesto to da rade, tabloidi postaju neka vrsta saučesnika i promovišu kršenje zakona od strane najvećih državnih funkcionera i dok to rade i sami krše niz zakona.

REM odmara

 Olivera Milošević podvlači da je objavljivanjem ovih fotografija prekršeno nekoliko medijskih zakona: Zakon elektronskim medijima, Zakon o javnom informisanju i medijima, Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i Kodeks novinara Srbije.

- Tu dolazimo do onog ključnog momenta - nema sankcija. Novinarska Udruženja su se oglasila, oglasio se Savet za štampu, apelovali, upozorili, ali tu se njihove ingerencije završavaju. Savet za štampu funkcioniše po principu žalbe. REM, koji je dužan da i po službenoj dužnosti čak sankcioniše, on odmara. Valjda postoje nekakve vanredne okolnosti u kojima će državno regulatorno telo da pronađe način da obezbedi kvorum i da se u ovakvim situacijama reaguje, da postupi po pravilniku po kome REM radi. Ali, bojim se da sankcija ne bi bilo ni da REM nije na raspustu.

Na pitanje šta građani mogu da urade, sagovornica Dana uživo je rekla da svako ko se osetio oštećenim na neki način, može da podnese žalbu Savetu za štampu protiv štampanih medija koji su te uznemirujuće sadržaje objavili na naslovnim stranama.

-  Svaki građanin u ovoj državi na to ima pravo. Gde god postoji prilika trebalo bi da se ukaže na ovakve negativne posledice uznemiravanja javnosti, na to šta smatra da je uloga medija. Kroz taj razgovor i kroz ta delovanja možemo nešto da uradimo, mada se bojim da to nije mnogo.

Komentari (2)

ostavi komentar
uto

27.07.

2021.

anonymous [neregistrovani] u 14:09

Pobogu

Pa, nije ta firma Krik objavljivala gole i ubijene ljude. Pobogu!

Odgovori
pon

26.07.

2021.

ilija [neregistrovani] u 13:48

smesno

svasta..kako se ne zapita gospodja odakle Kriku, kako kazu, iskaz Belivuka.
da li je to mesanje u rad istrage i manipulacija. kako se tu ne oglasi Sud casti????
Postali ste ispostava NUNSA

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi