Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Konkursi MKI: Pomoći što više projekata, uz smanjenje budžeta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 05. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Konkursi MKI: Pomoći što više projekata, uz smanjenje budžeta

Ishodom upravo završenih konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja Ministarstva kulture i informisanja jedni su zadovoljni, dok drugi govore o nameštanjima, pritiscima i već pripremljenim listama medija koji novac treba da dobiju.

Rasprava u medijskoj zajednici o tome ko je,  zašto, kako i na osnovu kojih kriterijuma dobio ukupno 310 miliona dinara, a ko je odbijen, počela je već danom objavljivanja Rešenja o raspodeli.

Članovi komisija za ocenu projekata koje je UNS kontaktirao redom kažu da lično nisu trpeli pritiske u svom radu i da smatraju da su komisije radile profesionalno.

Ističu da se jesu često razmimoilazili u stavovima i ocenama, ali da je u tom slučaju, po proceduri, većina odlučila. Neki od njih, međutim, istakli su i da jesu primetili da pojedini članovi komisije u nekim slučajevima „lobiraju za određene projekte“, ali da je „to bilo uz argumente“, tako da ne mogu da tvrde da su, kako se u medijima spekuliše, imali spiskove kome bi trebalo dodeliti novac jer to „nisu videli“.

Članovi komisija sa kojima smo razgovarali ponavljali su da je na rezultat konkursa uticao jedino kvalitet projekta.

Kako navode, često je opis projekta bio dobar, ali ga budžet nije pratio, pa novac nije odobren. Široko i nerealno postavljene teme, redovne aktivnosti ili nedostatak kapaciteta za predloženi projekat često su bili razlozi za odbijanje projekata.

„Imali smo situaciju da je jedan izdavač tražio novac za kupovinu drona. Koliko god da je dobar opis projekta, ovakve stavke ne mogu se sufinansirati“, kaže jedan od članova komisija.

Neusklađenost ciljeva projekata sa budžetom, veliki broj prijavljenih projekata i ograničen novac, doveli su do ovakvih rezultata, kažu članovi komisija.

Kako su pojedini članovi naveli, „verovatno su se negde i ogrešili, verovatno je negde novac dobio i neko ko neće sprovesti projekat kako treba, a nije onaj ko bi to mogao dobro da uradi, ali sa toliko projekata i ograničenim novcem, uvek će se neko osetiti oštećenim“. 

Analizirajući rešenja konkursa, pre svega, primetno je da su se članovi komisija i ove godine uglavnom vodili time da novac dobije što više projekata. Tako je veliki broj odobrenih projekata sufinansiran najmanjim iznosom koji je po konkursima bilo moguće dodeliti - od 300 do 700 hiljada dinara.

Ovakvu praksu potvrdili su nam i članovi komisija koji kažu da uvek imaju u vidu težak položaj medija na lokalu i da im je bilo značajno da, ukoliko je projekat dobar i ispunjava uslove, što više njih dobije novac. Tako imamo slučaj da je na primer 30 miliona dinara na konkursu za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije raspodeljeno na čak 81 projekat.

Ono što je takođe primetno na prvi pogled - novac su, pa često i najveće iznose po konkursu, dobijali mediji bliski vlastima. Listajući jedno po jedno rešenje stiče se utisak da su novac mahom dobijali redom isti mediji. Sa druge strane, ipak, ni projekti medija koji su kritički orjentisani prema vlasti, u većini slučajeva nisu prošli bez finansijske podrške.

Tako na primer, kada je reč o konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet , najviši iznos po projektu, 600.000 dinara dobila je Zona plus iz Niša, u vlasništvu porodice Gašić.

Pola miliona ili više dobili su još VTV doo Subotica Vladana Stefanovića, inače potpredsednika udruženja KomNet (500.000), UG Glas porodice (550.000), Centar za profesionalizaciju medija i medijsku pismenost (500.000), Info-NB iz Novog Bečeja (500.000), izdavač EDIT PRO iz Beograda (500.000), UG „Svi smo bili deca“ (550.000), Istraživački centar za odbranu i bezbednost (500.000 dinara).

Novac nisu dobili, između ostalih, projekti Sindikata novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Udruženja Eutopija (izdavač sajta Pištaljka), portala E-kapija, sajtovi izdavača Adria medija grupe, udruženje Forum žena Prijepolje, izdavač lista Danas - Dan graf, Za medija iz Zaječara, Bum radio iz Požarevca, Media i reform centar Niš, Radio difuzno preduzeće Studio B, ŠRIF Bor, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i drugi.

Na konkursu Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije 70 miliona dinara raspodeljeno je na 82 projekta.

Najviše novca i po ovom konkursu dobila je ponovo TV Zona Plus iz Niša, 1.500.000 dinara. Isto toliko dobio je i TV Pirot, u vlasništvu Radoice Milosavljevića, kao i video produkcija Astra iz Pirota.

RTV Bujanovac, u vlasništvu Zorana Veličkovića, inače predsednika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), dobila je 1.300.000 dinara, a sto hiljada manje, 1.200.000 RTV Vranje, takođe u njegovom vlasništvu. Isto toliko dobile su i TV Leskovac Radioce Milosavljevića i TV Majdanpek.

Novac na ovom konkursu od 700.000 do milion dinara dobile su i Novosadska TV, Radio televizija Novi Pazar, RTV Sunce, RTV Kraljevo i Ibarske novosti, RTV Šumadija iz Aranđelovca, RTV Belle amie i Niška TV iz Niša u vlasništvu porodice Vitomirović, TV Telemark iz Čačka, Vujić TV Valjevo, Pi kanal iz Pirota, Radio televizija Trstenik. Novac je dobilo i još nekoliko televizija u vlasništvu Radoice Milosavljevića – Centar za informisanje Novi Kneževac, Kanal M iz Paraćina, RTV Kruševac, RTV  Brus, TV Požega, SOS kanal plus…

Među onima kojima nisu odobreni projekti su, između ostalih, novosadska televizija Kanal 9, Studio Mag iz Obrenovca, Sandžak TV iz Novog Pazara, RTV Pančevo Radoice Milosavljevića, Sremska TV… Odbijeni su i projekti TV AS iz Šapca, Kopernikus TV iz Niša, TV Smederevo, ŠRIF Bor, TV Happy, Radio difuznog preduzeća Studio B, Kanal 9 plus iz Kragujevca, Za medije iz Zaječara.

Na konkurs za projekte proizvodnje sadržaja za štampane medije i servise novinskih agencija, za koje je Ministarstvo opredelilo 35 miliona dinara, podršku je dobio 51 projekat.

Najviše novca na ovom konkursu opredeljeno je za novinsku agenciju FoNet - 1.500.000 dinara, kao i za magazin „Dani“ iz Subotice Vladana Stefanovića koji je dobio, za medije u Subotici i Bečeju, po 1.500.000 dinara. Projektu nedeljnika NIN dodeljeno je 1.300.000 dinara, dok je NIP Pobeda iz Kruševca dobila 1.200.000. Izdanje Kompanije „Novosti“ dobilo je nešto manje, milion dinara, a nedeljnik „Vreme“ 932.000. Izdavaču „Danasa“ odobreno je 800.000 dinara, agenciji Beta 700.000, a Sindikatu novinara Srbije pripalo je 600.000 dinara.

Za konkurs za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda opredeljeno je 18 miliona dinara, a odobreno 28 projekata.

Najviše novca na ovom konkursu dobili su UNS i NUNS, po 950 hiljada dinara. Novac je dobio i PU Lokal pres - 800.000, Nezavisno društvo novinara Vojvodine 500 000, Savet za štampu 600.000, Medija centar 630.100, ali i Društvo novinara Niša - 800.000, Udruženje radio stanica RAB Srbije – 850.000, kao i ponovo Društvo za novinsko izdavačku delatnost Dan graf (Danas) – 900.000.

Projekat nije odobren, između ostalih Asocijaciji medija, Sindikatu novinara Srbije, Udruženju elektronskih medija KomNet, kao ni Udruženju medija i medijskih radnika iz Čačka.

Ministarstvo je ove godine prvi put raspisalo i Konkurs za projekte koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture, za koji je izdvojeno 30 miliona dinara. Ovim novcem biće sufinansirano 84 projekata. Na ovom konkursu svi odobreni projekti dobili su približno isti iznos novca, od 300 do 550 hiljada dinara.

Na Konkurs za proizvodnju sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom, 15 miliona raspodeljeno je na 28 projekata. Većina projekata odobrena je savezima i udruženjima osoba sa invaliditetom, a najviši dodeljeni iznosi na ovom konkursu su po 600.000 dinara. Ono što je ipak zanimljivo je da je od tri projekta kojima je ovaj iznos odobren, jedan projekat Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, dok su druga dva za već poznate televizije – RTV Vranje Zorana Veličkovića i RTV Kruševac Radoice Milosavljevića. I na ovom konkursu podršku su dobili projekti RTV Bujanovac, TV Zone plus, TV Novi Pazar, Vranjske plus, RTV Kraljevo i Ibarske novosti.

Takođe, čim se otvori Rešenje o raspodeli sredstava na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina, prvo što se ugleda je odobren projekat RTV Bujanovac, sufinansiran sa čak milion dinara. Sa isto toliko sufinansiran je i projekat ponovo TV Vranjske plus. To su ujedno i najviši dodeljeni iznosi na ovom konkursu.

I opet, i na ovom konkursu podržani su projekti RTV Vranje, Sandžak TV, RTV Novi Pazar, TV Pirot, RTV Brus, RTV Kruševac, RTV Caribrod, TV Leskovca, TV Zone plus.

Na konkursu za projekte proizvodnje medijskih sadržaja za radio, sa 32 miliona biće sufinansirano 59 projekata. Najviše novca, po 700.000 dinara odobreno je za projekat Milosavljevićevog RTV Kanal M iz Paraćina, Radomirovićevog RTV Belle amie iz Niša, kao i Radija 021 iz Novog Sada. Nešto manje, 600.000 dinara dobio je i Radio Bum iz Požarevca, RTV Brus, RTV Stara Pazova, Radio 9 iz Kragujevca, Radio Medveđa i drugi.

Po konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja koji su namenjeni pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona komisija je za sufinansiranje predložila 44 projekata koje će Ministarstvo sufinasnirati sa ukupno 29 miliona dinara. Naviši iznos, milion dinara, dodeljen je Udruženju srpsko-crnogorske nacionalne manjine iz Albanije „Morača-Rozafa“.

Na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, Ministarstvo će sa deset miliona dinara, koliko je i bilo opredeljeno, sufinansirati 19 projekata. Najviše novca na ovom konkursu, 800.000 dinara dobio je VIM info doo iz Zvečana. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi