Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ministarstvo kulture i medijska zajednica pola godine bez državnog sekretara za informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 05. 2021.

Autor: K. Kovač Nastasić Izvor: UNS

Ministarstvo kulture i medijska zajednica pola godine bez državnog sekretara za informisanje

Ni šest meseci od formiranja Vlade, Ministarstvo kulture i informisanja nema državnog sekretara za informisanje i medije.

Kao i pre dva meseca, UNS je od Ministarstva zatražio odgovore zbog čega još nije izabran državni sekretar za medije i da li je i koga ovo Ministarstvo predložilo Vladi kao kandidata za državnog sekretara, ali na pitanja odgovor nismo dobili.

I dalje pitanja važna za medijsku zajednicu, pa tako i sve građane, kao što su konkursi za sufinansiranje medijskih projekata, odnosno ocena projekata i raspodela sredstava, pa i ranije brisanje iz registra novinske agencije Tanjug, prolaze bez državnog sekretara za informisanje.

Iako se u Akcionom planu navodi da je rok za „unapređivanje kadrovskih, organizacionih i tehničkih kapaciteta Ministarstva kulture i informisanja“ poslednji kvartal prošle godine, na pitanja UNS-a kada se očekuje izbor sekretara, nismo dobili odgovor.

UNS je zato u proglasu povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija zatražio da ministarka kulture i informisanja Maja Gojković počne da se bavi medijskim resorom, imenuje državnog sekretara i započne komunikaciju s novinarima. UNS je zahtevao od Maje Gojković i da odustane od opasne ideje da se pojam novinara zakonski definiše.

Podsetimo, prethodni državni sekretari za informisanje i medije Nino Brajović i Saša Mirković ranije su za UNS izjavili da je izbor državnog sekretara za informisanje i medije od velikog značaja kako za rad Ministarstva, tako i za medijsku zajednicu, te da je neobično što se sa izborom ovoliko čeka.

Dok Aleksandar Gajović, poslednji državni sekretar nije želeo da komentariše izbor naslednika, Brajović je rekao da Ministarstvo kulture sada ima dodatna, posebno velika zaduženja u sprovođenju Medijske strategije tako da ta pozicija ne sme ni dana biti upražnjena“, dok je Mirković istakao da je „u prethodnom periodu, resorno ministarstvo kojim rukovodi potpredsednica Vlade Maja Gojković u mnogo većoj meri bilo ministarstvo kulture nego informisanja“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi