Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Advokat UNS-a: Predlozi kandidata za organe Udruženja podnose se neposredno ili poštom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 03. 2021.

Izvor: UNS

Advokat UNS-a: Predlozi kandidata za organe Udruženja podnose se neposredno ili poštom

Statut Udruženja novinara Srbije (UNS) predviđa da se predlozi kandidata za organe UNS-a podnose Kandidacionoj komisiji neposrednom predajom u UNS-u ili putem pošte, objašnjava pravni zastupnik UNS-a Zoran Lakićević.

Advokat Lakićević, povodom Izborne skupštine UNS-a koja je zakazana za 29. maj u Beogradu, dobio je pitanja da li predlozi sa kandidatima za izbor organa UNS-a mogu da se dostavljaju elektronskim putem, odnosno putem imejla sa adrese redovnih članova UNS, kao i da li takvi imejlovi mogu da idu direktno kandidatu, a da ih kandidat prosledi UNS-u. 

- Prema Statutu UNS, predlozi sa kandidatima moraju biti obrazloženi i potpisani od strane predlagača, a dostavljaju se Kandidacionoj komisiji, uz pisanu saglasnost - izjavu kandidata da prihvata kandidaturu. Statut predviđa i grupne, a ne samo pojedinačne predloge za kandidaturu.

Statut, dakle, predviđa da se potpisani i obrazloženi predlog za kandidaturu podnosi Kandidacionoj komisiji u pisanom obliku (neposrednom predajom u UNS-u ili putem pošte), a samo predloženi kandidat može da prihvati kandidaturu putem elektronske pošte, jer se tako data izjava po Statutu smatra pisanom izjavom (čl. 50 st. 3 Statuta). Ovo, međutim, važi samo za prihvatanje kandidature, a ne za predlaganje kandidata.

Drugim rečima, niti Statut izričito dozvoljava, niti postoje potrebne i sigurne tehničke mogućnosti da se potpisani predlozi sa kandidatima dostavljaju putem imejla. 

Isto tako, predlozi se ne dostavljaju predloženim kandidatima da bi ih oni dostavljali Kandidacionoj komisiji, nego predlagači prethodno pribavljaju saglasnost kandidata, a onda predlog, zajedno sa izjavom kandidata o prihvatanju kandidature, dostavljaju Kandidacionoj komisiji (UNS-u - za Kandidacionu komisiju), navodi Lakićević.

Uprava UNS-a, podsetimo, zakazala je Izbornu skupštinu i raspisala izbore za organe UNS-a za 29. maj u Beogradu. Na Skupštini će biti predstavljen izveštaj o četvorogodišnjem radu Udruženja i izabrano rukovodstvo za naredni mandat. Rok za prijem kandidatura je 18. april 2021. godine. Adresa UNS-a je Resavska 28/1, Beograd. U Kandidacionoj komisiji su Ljiljana Smajlović, Snežana Bradić i Petar Jeremić.

UNS je najstarija i najveća novinarska organizacija u regionu, a sadašnji predsednik Vladimir Radomirović je 55. predsednik.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi