Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Fenomen Jutka: Nevidljiv za tužioce, a vidljiv kada tuži
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

02. 07. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Fenomen Jutka: Nevidljiv za tužioce, a vidljiv kada tuži

Iako se bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka nije pojavio na završnici suđenja za seksualno uznemiravanje njegove nekadašnje sekretarice Marije Lukić, juče se pojavio pred sudom. Ovog puta, kada on tuži novinarku „Blica“ Ivanu Mastilović Jasnić, urednika Predraga Mihailovića i izdavača „Blica“ firmu Ringier Axel Springer.

Novinarka, urednik i Jeličić juče su se pred Višim sud u Beogradu izjasnili po tužbi za tekst u kojem je, prema navodima iz tužbe, Jeličiću nanet „duševni bol“ zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva za šta traži da mu se plati 170.000 dinara.

„Rekao je kako je njemu posle pisanja ‘Blica’ skočio pritisak, da od tada pije lekove, kao i da je laž sve što smo pisali“, rekla je za Udruženje novinara Srbije (UNS) novinarka Mastilović Jasnić.

Novinarka ističe da je „neverovatno“ da je Jeličić „došao na ročište za suđenje u kojem je on tužio nju, ali i to što se slobodno kreće, šeta i pojavljuje na javnim mestima, a da se ne pojavi na suđenju kada njemu treba da bude izrečena presuda“.

„Kada sam ga videla ispred sudnice, bila sam zatečena. Kada se ne bih pojavila na dva ili tri ročišta, sigurna sam da bih platila kaznu, a verovatno bi me i priveli u nekom trenutku. Očigledno je da Jeličić ima neki poseban tretman“, kaže Mastilović Jasnić.

Poštuje slobodno izveštavanje

U tužbi, u koju je UNS imao uvid, navodi se da su tekstom u listu „Blic“, urednik Mihailović i novinarka na „grub, uvredljiv, neprofesionalan i neprimeren“ način prekršili novinarski kodeks.

Ističe se da je on u više mandata bio predsednik opštine Brus, izabran na „slobodnim izborima na lokalnom nivou i izražene slobodne volje građana Brus“, kao i da ima značajan ugled u tom mestu.

Jeličić je imao kao posledicu pisanja „Blica“, stoji u tužbi, „značajan stepen stresa, uznemirenja, nesanice, odnosno duševnih bolova zbog povrede ugleda i časti“. On „poštuje principe slobodnog medijskog izveštavanja“, ali u ovom slučaju se prelazi „granica elementarne pristojnosti“ – „brutalnim lažima, uvredama, medijskim insinuacijama…“

U spornom tekstu za Jeličića, objavljenog marta 2019. godine, je ispovest Snežane Bojić i njenog oca Andreje. Snežana je Jeličića takođe prijavila za seksualno uznemiravanje dok je bio predsednik opštine Brus. „Blic“ piše da je Andreja Jeličiću prijatelj iz detinjstva.  

Ipak, na suđenju protiv novinarke, urednika i izdavača „Blica“ bivši predsednik opštine Brus negirao je da poznaje Snežanu i Andreju Bojić.

„Izjavio je da ne poznaje Snežanu Bojić. Bili smo u čudu. Posle je rekao da je nju jednom video, da je došla kod njega sa ocem i da joj je pomogao da se zaposli u biblioteci. Posle je rekao da je video još nekoliko puta, ali da je tu bilo još ljudi. Naveo je i da ne poznaje njenog oca Andreju, kod kojeg je bio u kući. Bio je kontradiktoran“, priča za UNS novinarka Mastilović Jasnić.

Tužbe protiv medija

Ovo nije jedina tužba Jeličića protiv medija i novinara koji su pratili slučaj koji se aktuelno vodi protiv njega za seksualno uznemiravanje Marije Lukić.

Osim oko 20 tužbi protiv „Blica“ i novinarke Mastilović Jasnić, koja je prva pisala o ovom slučaju, Jeličić je tužio i list „Danas“ zbog povrede ugleda i časti, usled kršenja pretpostavke nevinosti. U tužbi traži da mu „Danas“ plati jedan dinar.

Inače, tužba protiv „Danasa“ podneta je zbog teksta u kojem je preneta izjava Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Policija ga nije našla

Milutin Jeličić Jutka sredinom juna nije se pojavio na samoj završnici suđenja u slučaju seksualnog uznemiravanja Marije Lukić. Policija nije mogla da ga pronađe, a tužilaštvo je tražilo da bude priveden. Međutim, sud u Kruševcu odbio je predlog tužilaštva.

Marija Lukić tada je izjavila da je očekivala da će presuda biti donesena, s obzirom na to da je viđala u Brusu u izbornoj kampanji i da ne može da veruje da policija ne može da ga nađe. Takođe, na društvenim mrežama objavljene su fotografije na kojima on glasa na svom biračkom mestu. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi