Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Pritvoreni novinar Indexa pušten iz suda, proglašen krivim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

17. 09. 2019.

Autor: FoNet Izvor: N1 Zagreb

Pritvoreni novinar Indexa pušten iz suda, proglašen krivim

Novinar hrvatskog portala Index Gordan Duhaček, nakon što je jutros pritvoren, proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog vređanja policije u tvitu u kojem je napisao "ne daj bože da se iko opire sistemu. ACAB!", kažnjen je sa 100 evra, a večeras je pušten iz pritvora.

Za pesmu "Govna Velebita" presuda će biti izrečena za tri dana.

Duhaček je pušten, a ispred suda je rekao novinarima da su ga jutros zatvorili u ćeliju.

"Bilo je jako bizarno. Trebalo je letim za Nemačku, mene su na aerodromu odveli sa strane i onda se ispostavilo da postoje ti optužni predlozi. Tamo sam čekao sat, sat i po". Odvukli su me u stanicu, tamo su me zatvorili u ćeliju. Tada sam shvatio da sam uhapšen, da mi to niko nije rekao", kaže Duhaček.

"Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. Tereti me jer sam iz zezancije satirički objavio verziju "Vile Velebita" koja se odnosi na fekalije koje se izlevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vređanja moralnih osećaja građana, uvredila ih je prerada stare pesmice koju niko ne peva", kaže Duhaček.

Duhaček je juče pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obavešten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku stanicu kako bi se dogovorio oko detalja. Danas je trebalo da ide na službeni put van Hrvatske. Ali, policajci su ga jutros dočekali na zagrebačkom aerodromu Franjo Tuđman i priveli.

Duhaček je priveden zbog dve objave na svom Tviteru. Jedna je objavljena u leto 2018. godine, a druga pre nekoliko sedmica. U prvoj je usput spomenuta kratica ACAB. Drugi sporan tvit je satirična obrada pesme "Vilo Velebita".

"Ispričao je da su ga na podu poprskali suzavcem, da su mu u policijskom automobilu govorili da mu se to dešava jer se opire sistemu, jer nije poslušao njihovu naredbu istog trenutka i da su oni najviši zakon i sl. Ne daj bože da se iko opire sistemu. ACAB!", napisao je Duhaček u julu 2018. godine na Tviteru. Reč je o policijskoj intervenciji u jednom zadarskom fast foodu, a o čemu se tih dana intenzivno pisalo.

Drugi sporan tvit je Duhačekova satirična obrada pesme "Vilo Velebita", a koju je na svom Tviteru preimenovao u "Govna Velebita" zbog fekalija na plažama.

Duhaček je pesmicu na Tviteru objavio u avgustu i tada je i prijavljen.

"Veterani su me zbog preformulacije "Vile Velebita" prijavili policiji, pa se sada jedan inspektor bavi tim "slučajem", rekao je novinar, prenosi index.hr.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi