Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Ne pritiskati novinare da odaju izvore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

17. 07. 2019.

Izvor: www.sindikatmedija.me

Ne pritiskati novinare da odaju izvore

Sindikat medija Crne Gore apeluje na nadležne držane organe da nađu način da osiguraju bezbjednost urednika portala In4S Gojka Raičevića, koji je više puta izjavio da se ne osjeća sigurno. Shvatamo da je to izazov jer Raičević smatra da mu upravo od pripadnika policije i tužilaštva prijeti najveća opasnost, ali tim je veća njihova obaveza da se postaraju da mu se ništa ne desi.

Raičević je danas privođen na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo gdje je ispitivan u vezi snimaka telefonskih razgovora crnogorskih zvaničnika i njima bliskih osoba koje je portal In4S objavio. SMCG ne opravdava i ne ohrabruje Raičevićevo neodazivanje na poziv tužilaštva, ali podsjećamo na tri slučaja prebijanja koje je on doživio tokom jeseni 2015. godine i to upravo od strane pripadnika Uprave policije, a koja još nisu rasvjetljena. Preciznije, država Crna Gora za gotovo četiri godine nije uspjela da utvdi ko su policajci koji su brutalno tukli Raičevića. Zbog toga ne treba da čudi njegov stav i negativno mišljenje koje ima prema pripadnicima policije i tužilaštva.

Podsjećamo i da je Raičević ranije najmanje tri puta tražio da nadležni urade procjenu njegove bezbjednosti što se nije desilo. To ujedno znači da on godinama živi u uslovima straha i ugroženosti da je pod stalnim i sistematskim pritiskom što je nedopustivo.

Podsjećamo, kao što je to i Raićević uradio tokom saslušanja, da novinari i novinarke nisu dužni da odaju svoje izvore i pozivamo tužilaštvo da na taj način ne vrši pritisak na zaposlene u medijima jer novinari od države očekuju saradnju i zaštitu, a ne represiju i pritiske.

 

Glavni odbor SMCG

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi