Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Programsko vijeće HRT-a: Zabrinjavajuće stanje programa, novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

04. 10. 2018.

Autor: Hina Izvor: HND

Programsko vijeće HRT-a: Zabrinjavajuće stanje programa, novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda

Programsko vijeće HRT-a jučer je na hitnoj sjednici sazvanoj zbog rasprave o ograničenjima u održavanju stabilnosti programa HRT-a, većinom glasova prihvatilo zaključak koji je ''izravno obraćanje javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju HRT-ovih programa, te nepoštivanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u ovoj kući''.

Kako se ističe u zaključku, Programsko vijeće zatražilo je sazivanje hitne sjednice zbog krajnje ozbiljnih zamjerki reprezentativnog strukovnog udruženja Hrvatskog novinarskog društva (HND) iskazanih u priopćenju Ogranka HND-a na HTV-u u kojim se, između ostaloga, javna radiotelevizija proziva za marginalizaciju i ograničenje novinara u procesima odlučivanja i uređivanja programa, ali i za cenzuru. Kako je istaknuto, ti navodi ogranka HND-a bili su dodatno osnaženi i istupima Hrvoje Zovka, novinara i urednika HTV-a, ujedno i predsjednika HND-a koji je nedavno dobio izvanredni otkaz na javnoj radioteleviziji.

''Smatrali smo da takve tvrdnje zaslužuju razmatranje na našoj sjednici uz diskusiju s osobama koje su ih iznijele. Unatoč zakonskim i statutarnim mogućnostima te unatoč volji većine, predsjednik Vijeća nije želio na sjednicu pozvati predstavnike HND-a. Time hitna sjednica gubi svoj originalni smisao'', ističe se u zaključku za koji je glasovalo šest članova vijeća – Vlaho Bogišić kao predlagatelj hitne sjednice, predlagatelj zaključka Aleksandar (Saša) Milošević, članovi Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Maja Sever i Dean Šoša te Ivica Maštruko i Nikola Baketa, a protiv zaključka bili su Zorislav Lukić i Robert Markt. Predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo nije bio na sjednici.

U prihvaćenom zaključku ističe se i kako se izbjegavanjem poziva predstavnicima HND-a još jednom odbija razgovor s reprezentativnim strukovnim udruženjem, ali i javnošću.

''Izostankom komunikacije pokazuje se prezir i potpuna ignorancija i prema zaključcima Programskog vijeća. Nažalost, takav izostanak zapažamo na svim razinama HRT-a. Tako je, na jednoj od nedavnih sjednica, Vijeće usvojilo zaključak i preporuku o korištenju kritičkih znanstvenih prosudbi u odnosu na praksu totalitarnih režima, što je HRT vrlo brzo ignorirala te opet dopustila revizionističko iskrivljavanje povijesti'', ističe se u zaključku u kojem se pritom i navodi nedavna HRT-ovu vijest o komemoraciji u Jastrebarskom.

U zaključku je istaknuto i kako Vijeće HRT-a već dulje vrijeme kroz prijedloge, sugestije i zaključke svojih članova upozorava na česta i brojna kršenja programskih načela i obveza propisanih Zakonom, Ugovorom s Vladom RH te etičkih i strukovnih normi.

''Kako HRT to sustavno ignonira, a poruke i zaključci ovog Vijeća ne dopiru do javnosti, ovaj je zaključak izravno obraćanje i javnosti, ali i Saboru o zabrinjavajućem stanju HRT-ovih programa, te nepoštivanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda u ovoj kući'', ističe se u zaključku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi