Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Jedanaestero novinara odreklo se nagrade HND-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

10. 05. 2018.

Autor: Hina Izvor: N1

Jedanaestero novinara odreklo se nagrade HND-a

Jedanaestero novinara u srijedu se odreklo ukupno 16 dobivenih nagrada HND-a u znak profesionalnog i građanskog protesta zbog nagrađivanja novinarke NoveTV Ivane Petrović za televizijsko izvještavanje s izricanja presude za ratni zločin šestorici bh. Hrvata, ističući da je ''nagrada dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata".

Na konferenciji za novinare u zagrebačkom Novinarskom domu novinar Vojislav Mazoko  pročitao je zajedničku izjavu deset novinara kojima se naknadno priključio i Ivica Grčar u kojoj se ističe kako se izvještaj mora temeljiti isključivo na činjenicama te da ne trpi pristranost i obvezuje na jednak pristup svim stranama. Kako je istaknuto u izjavi, u konkretnom slučaju - nagrađenom izvještaju Ivane Petrović očekivalo bi se iskazivanje poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima, no sve to je izostalo.

'Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje'

„Ne želimo ulaziti u stil novinarke i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo. Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo”, piše u izjavi koju potpisuju Boris Pavelić, Vojislav Mazzocco, Drago Pilsel, Ivan Kralj, Zinka Badrić, Ljubica Letinić, Ernest Marinković, Ana Benačić, Jerko Bakotin i Hrvoje Šimičević.

Nakon pročitane zajedničke izjave Pilsel je naglasio da će se zbog sporne dodjele nagrade obratiti Izvršnom i Središnjem odboru HND-a kako bi se proceduralno mogla osporiti dodijeljena nagrada te da će stoga sporni slučaj i izvještavanje nagrađene novinarke prijaviti Novinarskom vijeću časti.

Boris Pavelić istaknuo je kako je čin okupljenih novinara građanska gesta protiv šutnje društva, ali i novinarske strukovne organizacije o, kako je više puta istaknuto, izvještavanju koje se često pretvara u komentiranje s huškačkim elementima.

Potpredsjednici HND-a: Političke razlike ne smiju dovoditi u pitanje profesionalne standarde

Odluka kojim se jedanaestoro novinara odreklo nagrada uslijedila je nakon što su iz Izvršnog odbora HND-a u utorak izrazili žaljenje što je dio kolega, zbog nagrade dodijeljene Ivani Petrović, odlučio vratiti svoje novinarske nagrade te su pozvali kolege da se u budućem izvještavanju o ratnim zločinima i suđenjima za ratne zločine pridržavaju profesionalnih standarda.

''Hrvatsko novinarsko društvo, a time i njegova tijela i ocjenjivačke odbore, čine članovi različitih svjetonazora i uvjerenja. Svjetonazorske i političke razlike, međutim, ne mogu i ne smiju dovoditi u pitanje elementarne profesionalne standarde koji nam u obavljanju novinarskog posla svima moraju biti jednaki i neupitni'' stajalo je u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje su potpisali potpredsjednici Denis Romac i Slavica Lukić.

U priopćenju se isticalo da odluku o godišnjim nagradama HND-a donose četiri ocjenjivačka odbora. Njihove članove bira Izvršni odbor HND-a iz redova istaknutih novinara iz tiska, radija, televizije i internetskog novinarstva. Odluke o tome koji od kandidiranih radova nagraditi, ocjenjivački odbori donose posve autonomno.

Leković najavio ostavku ukoliko je ne podnesu potpredsjednici HND-a

No, i na to priopćenje Izvršnog odbora reagirao je predsjednik HND-a Saša Leković ističući kako su tim potezom potpredsjednici ugrozili vjerodostojnost te strukovne novinarske organizacije i iskazali mu nepovjerenje pa iz izvršnog odbora netko mora otići.

„Zbog svega toga ukoliko potpredsjednici HND-a ne daju ostavku dat ću je ja. S obzirom na to da su u HND-u u tijeku mnogi važni procesi uključujući organizacijske promjene i nekoliko velikih projekata ne želim da moja ostavka dodatno našteti HND-u. Kako bi se to izbjeglo radit ću posao predsjednika do roka koji odredi nadležno tijelo HND-a sukladno Statutu”, zaključuje Leković.

Predsjednik HND-a bio je na konferenciji za novinare gdje se jedanaestoro novinara odreklo svojih nagrada, no na njihovu izjavu i dodatna objašnjenja nije imao komentara podsjećajući na svoju izjavu novinarima u svojstvu legitimnog predstavnika HND-a „kako bi bilo krajnje neetično i neprofesionalno da vodstvo HND-a komentira odluke o nagradama što ih je donio Ocjenjivački sud”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi