Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД позива колеге да не враћају награде него да се активно укључе у рад ХНД-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

10. 05. 2018.

Извор: ХНД

ХНД позива колеге да не враћају награде него да се активно укључе у рад ХНД-а

ХНД изражава жаљење што је дио колега због награде додијељене Ивани Петровић одлучио вратити своје новинарске награде и позива колеге да се у будућем извјештавању о ратним злочинима и суђењима за ратне злочине придржавају професионалних стандарда.

Додјела награде Марија Јурић Загорка за телевизијско новинарство новинарки Ивани Петровић с Нове ТВ подијелила је јавност и изазвала негодовање дијела колега новинара који су у знак просвједа најавили враћање награда које им је Хрватско новинарско друштво раније додијелило.

Жао нам је што су се колегице и колеге одлучили на тако радикалан потез.

Хрватско новинарско друштво, а тиме и његова тијела и оцјењивачке одборе, чине чланови различитих свјетоназора и увјерења. Свјетоназорске и политичке разлике, међутим, не могу и не смију доводити у питање елементарне професионалне стандарде који нам у обављању новинарског посла свима морају бити једнаки и неупитни.

Одлуку о годишњим наградама ХНД-а доносе четири оцјењивачка одбора. Њихове чланове бира Извршни одбор ХНД-а из редова истакнутих новинара из тиска, радија, телевизије и интернетског новинарства. Одлуке о томе који од кандидираних радова наградити, оцјењивачки одбори доносе посве аутономно.

Оцјењивачки је одбор одлуку о годишњој награди Ивани Петровић донио у легитимној процедури, већином гласова и ХНД ју је дужан поштивати. Наиме, према ХНД-ову Правилнику о новинарским наградама, годишња награда не може бити додијељена оном новинару за којег је Новинарско вијеће части утврдило да је прекршио Кодекс части хрватских новинара односно универзална етичка начела. Новинарку Ивану Петровић Новинарско вијеће части никада није казнило, па нема формалних претпоставки за поништење награде.

Извршни одбор ХНД-а овом пригодом још једном апелира на новинаре, како чланове ХНД-а тако и на оне који то нису, да престану с праксом навијачког и пристраног извјештавања о ратним злочинима и суђењима за ратне злочине. Пристрано извјештавање је нажалост и 20 година након окончања ратних сукоба и склапања мировних  споразума и даље присутно на свим некоћ сукобљеним странама на простору бивше Југославије. Једнострано и острашћено новинарско извјештавање „о нашим херојима и жртвама“ и „њиховим злочинцима и злочинима“ професионално је мањкаво јер негира злочине који су се у стварности догодили. Такво извјештавање не придоноси оздрављењу пост-конфликтних друштава већ их чини трајним таоцима политике која је довела до конфликта и злочина.

Колегице и колеге који су најавили враћање награда позивамо да од тога одустану и да се активно укључе у рад ХНД-а како би тако допринијели развоју цеховске удруге и новинарске професије.

 

За Извршни одбор ХНД-а:

Денис Ромац, потпредсједник ХНД-а

Славица Лукић, потпредсједница ХНД-а

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси