Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Stanković o aferi "Građanski rat": Nisam se iznenadio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

11. 01. 2018.

Izvor: N1 BiH

Stanković o aferi "Građanski rat": Nisam se iznenadio

Aleksandar Stanković, jedna od najvećih TV zvijezda u Hrvatskoj je večeras u Pressingu na N1 otvoreno o aferi "Građanski rat" koja se nedavno desila zbog njegove emisije "Nedjeljom u 2".

"Ja nisam davao intervjue a dosta su me tražili pogotovo nakon one priče o Građanskom ratu. Htio sam da se smiri ta hajka koja je bila organizirana, a moram priznati da ne volim davati intervjue tiskanim medijima jer to prolazi kroz svojevrsnu autorizaciju i nisam slobodan da pričam", kazao je Stanković na početku emisije. 

Popularni voditelj je nakon toga opisao kako je došlo do afere "građanski rat".

"Na neki način imam dosta utakmica u nogama i nisam se iznenadio reakcijama, jesam pomalo žestinom. Ništa nije sporno, mislim da svako ko je gledao tu emisiju i ko išta zna o definiciji građanskog rata, zna o čemu se radi. Ja sam imao preko puta sebe čovjeka koji je dijelio kuhinju sa svojim bratom, koji je kasnije otišao u Srbiju. Naravno da je to osjetljiva tema, moje pitanje je bilo potpuno loguično i očekivano kada preko sebe imam osobu čija se obitelj podijelila i koji su ratovali jedan protiv drugog", kazao je Stanković i dodao:

"U Hrvatskoj je u dijelu bio građanski rat, u manjem dijelu ali je bio. Naime, kada srpsko selo ratuje protiv hrvatskog sela to je građanski rat. Kada se napadao Dubrovnik i Vukovar, te kada su tenkovske jedinice iz Beograda išle prema Vukovaru to naravno nije građanski rat, to je čista agresija. Kada ratuje selo protiv sela, onda to ima elemente građanskog rata".

"Ponavljam, ako se to može ikako izraziti u postotcima, bila je 80 posto agresija, a 20 posto građanski rat. Nije isto kada to ja kažem i kada kaže ministar Vulin koji kaže da se radi o "apsolutno građanskom ratu" jer tako želi umanjiti učešće Srbije i JNA", ističe Stanković.

HRT se nakon toga ogradio od njegovih stavova, a Stanković kaže da nije prekršio nikakva pravila niti zakone.

"Ja ni na koji način nisam doveo ništa u pitanje, Deklaracija nije ništa što obavezuje novinare, novinare obavezuje istina i zakon. Deklaracijom neka se kite oni koji su je donijeli u Saboru, ona nema zakonsku snagu".

Kaže da to nije shvatio kao poruku da ide sa HRT-a.

"Nisam shvatio to kao poruku da idem sa HRT-a, ali su pritisci bili u tom smjeru. Shvatio sam kao popuštanje pritiscima nekim interesnim grupama koje su bile glasne i željele moju glavu".

Kako se nositi sa prijetnjama?

"Uvijek se uz takve situacije vežu prijetnje opasne po život, one najčešće idu putem društvenih mreža i lansiraju se preko portala. To je tih dana bilo intenzivno, ali se smirilo i idemo dalje. Moj status na HRT-u je takav da radim emisiju Nedjeljom u 14h, imam izvjesnih problema na HRT-u, a to ću se truditi da riješim unutar HRT-a. Za sada postoji moja želja da radim tu emisiju, koliko vidim i rukovodstva HRT-a, a i gledatelji i dalje žele da gledaju emisiju".

"Ja trenutno nisam među 15 ili 20 najplaćenijih osoba na HRT-u, tu ne postoji neki pretjerani entuzijazam. Što se tiče Nedjeljom u 2 imam slobodu da dovodim goste koje hoću i slobodu da razgovaram s njima o čemu hoću", poručio je Stanković.

"Desne radikalne grupe u Hrvatskoj su dosta jake i u tom trenutku su bile jače od volje da se zaštiti novinar. Sa HDZ-om je dosta kompleksna situacija, na čelu je čovjek koji se nikada nije istaknuo radikalizmom. Da li su oni glasnogovornici, možda jesu jednog dijela HDZ-a ali desničara ima u svim strankama", dodao je on.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi