Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Gasi se Una TV u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

26. 07. 2024.

Izvor: N1

Gasi se Una TV u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji

Nakon što se našla na listi američkih sankcija zbog čega su joj banke blokirale i račune UNA TV je danas zvanično obavestila javnost da prekida poslovanje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao i da gasi firme UNA World Network, piše N1 Sarajevo.

„UNA televizija u Bosni i Hercegovini se zbog poteza Kancelarije za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) u proteklih nekoliko nedelja suočila sa nizom ekonomskih i pravnih izazova. Uprkos intenzivnim naporima da se pronađe najbolje moguće rešenje u cilju prevazilaženja administrativnih prepreka i opstanka ove medijske kuće, novonastali uslovi na tržištu su se pokazali krajnje nepovoljnim za nastavak održivog poslovanja. Iako je Una televizija u BiH skoro tri godine bila sinonim za objektivno i profesionalno izveštavanje, nametnute barijere pokazale su se jače od želje i ideje da se promovišu i ističu nalepše vrednosti našeg regiona i direktno su ugrozile egzistenciju naših zaposlenih i njihovih porodica“, stoji u saopštenju.

Zbog svega navdenog, kako dodaju, prinuđeni su na ove izuzetno teške korake.

„Ova odluka znači da će više od 80 vrsnih profesionalaca, naših vrednih i posvećenih novinara, snimatelja, montažera, drugog tehničkog osoblja i stručnjaka iz raznih oblasti, ostati bez posla. Isti broj porodica ostaće bez značajnog finansijskog dohotka, i u potpunosti razumemo ozbiljnost posledica odluke koju smo primorani da donesemo. Učinićemo sve što je u našoj moći da im pomognemo tokom ovog teškog perioda“, naglasili su.

Dodaju da su iracionalne okolnosti – sankcije koje su im nametnute bez, kako kažu, bilo kakvih dokaza i argumenata, odredile da se ugasi „medijski tim iz snova i jedna ideja pomirenja i promovisanja pozitivnih vrijednosti“.

Podsetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio je u junu ove godine na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbeđuju glavne izvore prihoda za predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Među tim kompanijama je i UNA World Network koja je takođe povezana s porodicom predsednika RS Milorada Dodika, a koji se na crnoj listi nalazi zbog, kako je navedeno, koruptivnih aktivnosti i podrivanja Dejtona.

„Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmeri na mrežu privatnih kompanija koje on i njegov sin Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore“, naveli su tada iz OFAC-a.

Nakon uvođenja sankcija Una televizija u Srbiji, početkom jula je objavila da prenosi celokupni vlasnički udeo dosadašnjem članu Upravnog odbora i regionalnom direktoru UNA televizije Aleksandru Radošu i dosadašnjem predsedniku Upravnog odbora Srđanu Praštalu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi