Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  BH novinari: Hitno istražiti i sankcionisati prijetnje novinaru Ćosiću i O kanalu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

16. 01. 2023.

Autor: BH novinari Izvor: BH novinari

BH novinari: Hitno istražiti i sankcionisati prijetnje novinaru Ćosiću i O kanalu

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje upućene redakciji O kanala iz Sarajeva i novinaru Kenanu Ćosiću, a nakon što je ova TV kuća emitovala intervju sa Borisom Malagurskim, rediteljem filma “Republika Srpska: Borba za slobodu”.

Zbog odluke da urade intervju sa Malagurskim, novinar Ćosić i O kanal već dva dana su izloženi brojnim prijetnjama i uvredama na društvenim mrežama, koje uključuju monstruozne prijetnje smrću, pozive na nasilje i linč Ćosića, kao i članova njegove porodice.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava da ovakve prijetnje novinarima i medijima predstavljaju teško krivično djelo, a oni koji ih upućuju moraju za to odgovarati i biti sankcionisani u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

Bez obzira na to da li se nekome ne dopada odluka da se sa rediteljem Malagurskim pravi intervju, bez obzira na kvalitet intervjua i temu pomenutog filma, niko ne smije ugrožavati život Kenana Ćosića, slati prijetnje i/ili objavljivati  na društvenim mrežama slike njega i njegove porodice, uključujući i djecu, dovodeći ih sve u ozbiljan sigurnosni rizik.

Sloboda medija podrazumijeva i slobodu izbora sagovornika u TV emisijama i drugim medijskim sadržajima i to je nešto što u demokratskim društvima ne može i ne smije biti dovedeno u pitanje. Ukoliko neko smatra da su objavom navedenog intervjua prekršeni kodeks novinarske etike ili pravila Regulatorne agencije za komunikacije, ili se na drugi način smatra oštećenim i uznemirenim zbog objave intervjua, svoje nezadovoljstvo može iskazati reagiranjem prema mediju ili prijavom RAK-u, a nikako prijetnjama mediju, novinaru i članovima njegove porodice.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevat će od svih nadležnih institucija u Sarajevu, Federaciji BiH i Republici Srpskoj da što hitnije provedu istragu o ovom slučaju i sankcionišu sve osobe koje su uputile prijetnje novinaru Ćosiću i redakciji O kanala.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi