Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Slovenci na referendumu prihvatili zakon o depolitizaciji RTV Slovenije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

28. 11. 2022.

Autor: Beta Izvor: 021

Slovenci na referendumu prihvatili zakon o depolitizaciji RTV Slovenije

Slovenci su na referendumu usvojili zakon koji ima za cilj sprečavanje političkih imenovanja na javnoj televiziji.

Izborna komisija objavila je rezultate po kojima je više od 62 odsto birača dalo saglasnost za stupanje na snagu zakona verovatno početkom 2023. godine.

Nekoliko udruženja za odbranu štampe, poput Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), pozdravilo je amandman koji ima za cilj da "zaštiti uređivačku nezavisnost kanala RTV Slovenija od političkog i sigurnog uništenja".

Lider konzervativaca Janez Janša, koji je bio na vlasti od 2020. do 2022. godine, pojačao je napade na medije, optužujući ih za pristrasnost i zamenio većinu funkcionera RTV da bi imenovao rođake. 

Kanal je od tada potreslo nekoliko protesta protiv preorijentacije programa i pritisaka na novinare, dok je Slovenija pala sa 54. na 36. mesto na najnovijoj rang listi nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF).  

Prema tekstu, vlada i parlament više neće imati pravo da imenuju funkcionere, a kanal će biti stavljen pod nadzor grupa civilnog društva (zaposlenih, zaštitnika prava, Akademije nauka itd.).

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi