Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  HND traži oštru reakciju hrvatskih institucija zbog napada na Maju Sever
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

03. 08. 2022.

Izvor: HND

HND traži oštru reakciju hrvatskih institucija zbog napada na Maju Sever

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja privođenje osoba povezanih s napadom na kolegicu Maju Sever, novinarku HRT-a i predsjednicu SNH-a i EFJ. Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje ovaj napad, pruža punu podršku kolegici Sever te traži oštru reakciju hrvatskih institucija.

Isto tako treba napomenuti kako su jučer iz policije poručili kako nije bilo elemenata za postupanja, ali očito su se predomislili nakon što je priča odjeknula u javnosti.

Napad na kolegicu dogodio se za vrijeme obavljanja novinarskog posla, što zakon tretira kao kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi. Sever je napadnuta na otoku Tijatu, gdje je fotografirala uzurpaciju obale i pomorskog dobra.

Preciznije, Sever je jučer u društvu sutkinje Sandre Artuković, krenula provjeriti radi li restoran „Spirito“ na otoku Tijatu nakon što ga je zatvorio državni inspektorat jer nema minimalne tehničke uvjete. Tada ih je, po riječima svjedoka, napao vlasnik restorana koji je došao do broda u kojem se novinarka nalazila te joj uzeo mobitel i bacio ga.„Čovjek je vikao i bio je neugodan. Ušao je u naš brod i uzeo nam je mobitel. Naredio mi je da obrišem slike“, izjavila je novinarima kolegica Sever nakon napada.

HND traži nedvosmislenu i oštru reakciju hrvatskih institucija s obzirom na to da je naša kolegica fizički i verbalno napadnuta samo zato što je pokušala izvijestili o nasilju koje se provodi nad prirodom i kršenju zakona RH. Kolegica Sever ujedno je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i prva žena na čelu EFJ, stoga tražimo od Vlade RH, u čije je ime resorna ministrica Nina Obuljen Koržinek čestitala Sever na izboru za predsjednicu EFJ-a, jasnu i nedvosmislenu osudu napada. Šutnja institucija pokazala se kao pogonsko gorivo za razne prijestupnike koji napadaju verbalno i fizičke naše kolegice i kolege, zbog i za vrijeme obavljanja novinarskog posla.

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi