Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Novinari RTV Slovenija u jednodnevnom štrajku: ‘Želimo neovisni servis i novinarsku autonomiju‘
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

23. 05. 2022.

Autor: Hina Izvor: jutarnji.hr

Novinari RTV Slovenija u jednodnevnom štrajku: ‘Želimo neovisni servis i novinarsku autonomiju‘

Uz skraćene informativne emisije novinari će objaviti i štrajkaški proglas sa svojim zahtjevima

Novinari RTV Slovenija u ponedjeljak su započeli jednodnevni, ranije najavljeni štrajk upozorenja protiv vodstva svoje kuće, a za "neovisni RTV servis".

Štrajk je podržalo i slovensko novinarstvo društvo.

Uz skraćene informativne emisije novinari će objaviti i štrajkaški proglas sa svojim zahtjevima, gdje navode da djeluju u "nesnošljivoj situaciji", u uvjetima kada zbog "štetnih poteza" aktualnog vodstva ugled javne televizije pada.

I na internetskim stranicama RTV Slovenije objavili su nekoliko članaka s hashtagom #zajavnirtv u kojemu pišu o razlozima štrajka.

"Ovo nije štrajk protiv vlade ili javnosti nego protiv vodstva RTV-a, štrajk za neovisni RTV servis", navode novinari Slovenske radiotelevizije.

Istaknuli su da zahtijevaju novinarsku autonomiju i socijalni dijalog, te povećanje najnižih plaća.

Ukazuju također i na ukidanje ili promjene formata nekih gledanih emisija na Slovenskoj televiziji, što pripisuju utjecaju uprave, programskog vijeća i vodećih urednika koji su dobili veći utjecaj u vrijeme odlazeće vlade Janeza Janše koja je novinare na nacionalnoj televiziji često napadala zbog navodne političke neobjektivnosti i pristranosti u izvještavanju.

Ukoliko do sporazuma o njihovim štrajkaškim zahtjevima s vodstvom radiotelevizijske kuće ne dođe do kraja mjeseca, novinari traže odlazak sadašnjeg generalnog direktora Andreja Graha Whatmougha i predsjednika programskog vijeća Petra Gregorčiča.

Budući slovenski premijer Robert Golob kazao je i tijekom predizborne kampanje više puta da će cilj nove vlade biti "depolitizacija" na javnoj televiziji, uključujući i kadrovske promjene na vrhu.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi