Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  SJ: Brutalna kampanja protiv Lejle Turčilo i Borke Rudić iz Sarajeva mora da prestane
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

15. 09. 2021.

Autor: Safe Journalists Izvor: Safe Journalists

SJ: Brutalna kampanja protiv Lejle Turčilo i Borke Rudić iz Sarajeva mora da prestane

Javna hajka na profesorku Lejlu Turčilo intenzivirala se u poslednjih mesec dana u Bosni i Hercegovini, nacionalističkim najavama, označivši je kao profesorku koja „truje bošnjačku djecu“ i „koja poriče genocid“.

Pre dva dana, Udruženje BH novinari objavilo je saopštenje u kojem osuđuje medijske napade, isti onlajn portali (Sejl.orgi Bosnjaci.net) su i putem profila ovih medija na društvenim mrežama nastavili hajku, ali ovog puta i na generalnu sekretarku BH novinara Borku Rudić, optužujući obe za nacionalizam, podršku ratnim zločincima, za vređanje proroka Muhameda i gušenje nezavisnog novinarstva.

Profesorka Turčilo, njen profesorski angažman i javne aktivnosti više od godinu dana bili su predmet organizovanih kampanja, govora mržnje i klevetničkih objava na društvenim mrežama i u medijima, na čelu sa nekoliko onlajn portala.

Predsednik Udruženja BH novinari Marko Divković rekao je da „napadi na profesorku Turčilo i na predstavnike Udruženja BH novinari predstavljaju brutalno nasilje na internetu i kršenje prava na slobodu izražavanja i javnog delovanja“.

Ovo je jedan od ‘dokazanih’, nasilnih načina da se zaustave kritički glasovi u medijima i akademskoj zajednici Sarajeva i Bosne i Hercegovine, s ciljem podrivanja vrednosti pluralističkog i slobodnog društva“, rekao je on.

Mreža SafeJournalists, koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje ovu brutalnu kampanju protiv profesorke Lejle Turčilo. O ovom slučaju ćemo obavestiti Instituciju ombudsmana u BiH, Ministarstvo za ljudska prava BiH i Federalnu upravu policije (FUP) i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 15. septembar 2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi