Naslovna  |  Aktuelno  |  Region  |  Sindikat novinara Hrvatske – Podrška kolegama i kolegicama u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Region

09. 07. 2020.

Izvor: SNH

Sindikat novinara Hrvatske – Podrška kolegama i kolegicama u Srbiji

Sindikat novinara Hrvatske izražava podršku kolegicama i kolegama, novinarima i medijskim djelatnicima koji posljednja dva dana u teškim uvjetima ulažu velike napore da profesionalno i pošteno izvještavaju o prosvjedima u Srbiji.

S velikom zabrinutošću gledamo snimke grubog postupanja policije. Novinari i novinarke su se našli ne samo pod udarom policijskih palica nego i bijesa pojedinih prosvjednika, zbog čega ne mogu sigurno izvještavati s prosvjeda.

U samo dva dana policija je pretukla novinara Bete, nedolično i nasilnički se ponašala prema novinarki Nova S, a u Novom Sadu je policija napala ekipu RTS-a i snimatelju razbila kameru.

Osim što grubo postupa prema novinarima, policija nije bila u stanju spriječiti izgrede prosvjednika koji su bacali limenke i boce na zgradu Radiotelevizije Vojvodine uslijed čega je jedna osoba ozlijeđena.

Novinarke i novinari koji se usuđuju propitivati i pošteno raditi svoj posao postaju meta napada ne samo policije, nego i vlasti koja ih pokušava diskreditirati. Svi moraju shvatiti da bez slobodnog novinarstva nema slobodnog društva i demokracije.

S posebnom zabrinutošću pratimo događaje u susjednoj nam državi i još jednom šaljemo poruku podrške i solidarnosti našim kolegicama i kolegama iz Srbije u njihovu zahtjevu da im se omogući sigurno okruženje za profesionalni rad i objektivno izvještavanje s prosvjeda.

 

Za Sindikat novinara Hrvatske:

Maja Sever, predsjednica 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi