Naslovna  |  Aktuelno  |  Putovanje kroz istoriju srpske štampe  |  Digitalno prelistavanje Opštinskih novina – do informacija na neočekivanim mestima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Putovanje kroz istoriju srpske štampe

30. 12. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Digitalno prelistavanje Opštinskih novina – do informacija na neočekivanim mestima

Opštinske novine predstavljaju jedan od najvažnijih izvora informacija o istoriji Beograda i cele Srbije, a zahvaljujući digitalnoj biblioteci, dostupno je više od 23 hiljade strana ovog lista, kaže dr Adam Sofronijević, bibliotekar savetnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Digitalna izdanja u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" dostupna su od 2008. godine, dok je od 2014. godine moguća i pretraživost digitalnog teksta na sajtu pretraziva.rs.

"U pitanju je najveća pretraživa biblioteka na Zapadnom Balkanu. U ovom trenutku broji više od milion i dvesta hiljada stranica pretraživog teksta, a svakim danom digitalna biblioteka se širi", kaže dr Sofronijević i ističe da je digitalna biblioteka postala važan resurs informacija za istraživače, studente, profesore kao i sve one koji se interesuju za kulturnu baštinu i stara štampana izdanja.

Repozitorijum Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", kako kaže Sofronijević, u najvećoj meri čine izdanja iz druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Napominje da u njemu nisu dostupna sva izdanja Opštinskih novina, već samo ona iz fonda Univerzitetske biblioteke.

Ipak, Sofronijević kaže će se i ubuduće truditi da prikupe sva izdanja jer "Opštinske novine" predstavljaju sliku Beograda u jeku ratnih dešavanja i svojevrsno svedočenje o životu Beograđana.

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju dr Rade Ristanović kaže da je digitalizacija značajno skratila vreme koje je potrebno za pronalaženje činjenica.

Dr Aleksanar Stojanović, viši saradnik Instituta za noviju istoriju,  objašnjava da se ovakav pristup u istoriografiji naziva totalna istorija. U pitanju je, kako objašnjava, praćenje svih pojava u društvu sa ciljem da se omogući kompletna slika o vremenu o kome se piše i da se kontekstualizuju događaji, pojave i ličnosti određenog perioda. U vremenu pre digitalizacije to je, kaže Stojanović, zahtevalo mesece i godine pretrage.

Da je, u metodološkom smislu, digitalizacijom značajno olakšano istraživanje i omogućen pronalazak informacija na neočekivanim mestima, saglasna je i Vladana Putnik Prica, naučna saradnica Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Iako smatra da listanje novina ima posebnu draž, dr Zlata Vuksanović Macura, viši naučni saradnik Geografskog instituta Jovan Cvijić, ističe da digitalizacija značajno olakšava dolazak do informacija ljudima koji žive daleko od biblioteke, kao i pretragu građe i ukrštanje dobijenih informacija svima koji istražuju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi