Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Ko će zameniti Tanjug
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

11. 03. 2016.

Autor: Vojislav Lalić Izvor: Politika

Ko će zameniti Tanjug

Privatne agencije Beta i Fonet su dobre agencije, ali očigledno još nisu u stanju da zadovolje potrebe srpskog medijskog tržišta

 

Kada će Tanjug konačno prestati da emituje vesti, pitanje je koje se poslednjih dana često može čuti u našoj javnosti. Niko se, međutim, ne pita ko će popuniti prazninu na medijskom prostoru Srbije kada prestane da radi agencija na Obilićevom vencu u Beogradu.

Tanjug je formalno ukinut zakonom koji je usvojen krajem prošle godine, ali on, sa smanjenim brojem novinara, i dalje emituje vesti. To je svakodnevno vidljivo u medijima: on dominira u mnogim listovima, na radiju i televiziji. Ali niko da se zapita: ko će popuniti prazan prostor koji će se njegovim gašenjem neminovno pojaviti. To ne interesuje ni vladu koja je odlučila da zatvori Tanjug pod čudnim objašnjenjem da u skladu sa standardima EU država mora da izađe iz vlasništva u agenciji. Činjenice, međutim, govore suprotno: gotovo u svim zemljama EU i dalje postoje državne agencije – u Hrvatskoj Hina, u Sloveniji STA, u Grčkoj ANA...

Privatne agencije Beta i Fonet su dobre agencije, ali očigledno još nisu u stanju da zadovolje potrebe srpskog medijskog tržišta. Tanjug i dalje predstavlja – iako poslednjih meseci radi sa polovinom ljudi – glavnu „fabriku” vesti. Evo kako to izgleda na primeru „Politike“, koja korektno označava čije su vesti koje objavljuje na svojim stranicama. U prazničnom dvobroju za 15. i 16. februar list je objavio 16 Tanjugovih i dve Betine informacije, 17. februara taj odnos je bio 14 prema dva, 18. februara 17 prema šest, 19. februara 19 prema šest, 20. februara 13 prema pet... Sličan odnos je je bio i sledećih dana, na primer 29. februara devet prema jedan, 1. marta 17 prema sedam, 2. marta 14 prema tri, 3. marta 12 prema tri u korist Tanjuga.

U ovom periodu „Politika” nije objavila nijednu informaciju agencije Fonet. Ona se očigledno specijalizovala za video i fono izveštaje gde je verovatno u prednosti u odnosu i na Tanjug i na Betu.

Kakav je odnos u drugim medijima u Srbiji teško je utvrditi, pošto većina njih ne navodi čije su informacije koje objavljuju. U svakom slučaju, ova statistika je, iako nepotpuna, indikativna i treba da posluži vladi da preispita svoju odluku. Pogotovo što su za jednu državu kao što je Srbija – iako se suočava s ekonomskim problemima – u suštini to male pare.

Ako u vladi ima dobre volje, još nije kasno. Pre konačnog gašenja agencije moglo bi se pokušati s drugim modelima vlasništva – poput akcionarskog društva u kome bi država bila vlasnik sa „zlatnom akcijom”, a akcionari – zaposleni i firme zainteresovane za ekonomske vesti. Moguć je i model tzv. javno-privatnog partnerstva, u kojem bi, pored države, suvlasnici mogle da budu i privatne agencije. To bi zajedno s Tanjugom bila jaka agencija, koja bi bila značajan izvor informisanja domaće i strane javnosti, uključujući i našu dijasporu.

Ali, ako je suditi prema izjavi državnog sekretara u Ministarstvu za kulturu i informisanje Saše Mirkovića, ta priča je završena. On je unapred shvatio da su „privatne agencije Beta i Fonet dovoljne za medijsko tržište Srbije“, mada je kasnije pokušao da se pravda da je pogrešno citiran.

Tanjug je osnovan pre 70 godina i bio je, kako se to moderno kaže, „brend” i u Jugoslaviji i u svetu, sem kratko vreme krajem prošlog veka. Posle posrtanja u vreme Miloševića, on je opet, uz mnoge manjkavosti, bio i ostao simbol tačnog i brzog informisanja. Vreme je zapravo potvrdilo da je dobru novinsku agenciju teško stvoriti, što u vladi očigledno još nisu shvatili. Olako su se poigrali sa sudbinom Tanjuga da bi se otvorio prostor za privatne agencije, koje se u poslednje vreme suočavaju s finansijskim problemima.

U agenciji Beta, sudeći prema njenom najnovijem reagovanju, primetno su nervozni: traže od generalnog sekretarijata vlade da se hitno sprovede zakon i da se stavi katanac na Tanjug. Da nije tužno (i ružno) bilo bi smešno. Ta ista Beta godinama je svojim novinarima – prema kazivanju nekih od njih – isplaćivala na ruke deo plate kako bi izbegla plaćanje doprinosa državi. Ali, sada se to zaboravlja, važno je eleminisati Tanjug koji i dalje dominira u medijskom prostoru. To više govori o slabostima privatnih agencija nego o kvalitetu Tanjuga koji se poslednjih godina suočava s materijalnim i kadrovskim problemima i više ni približno nije ono što je nekad bio – osma agencija na svetu.

Novinar i publicista

 

 

Komentari (31)

ostavi komentar
ned

13.01.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:02

Re:

slazem se

Odgovori
sre

11.05.

2016.

Protest [neregistrovani] u 19:21

A šta čekate ?

Samo me zanima dokle ćete vi koji ste ostatak ostatka onog Tanjug-a da kukate nad vašom tužnom sudbinom ?

Sve što je vredelo otišlo je iz Tanjug-a, ostali ste samo vi koji niste sposbni i hrabri da Branki Đukić kažete NE !!!

Šta Vas sprečava da prvi sledeći dan obustavite rad i tražite svoja prava i pare ???

Koliko ja vidim sprečava Vas samo strah, a neke i lojalnost Branki za sitne parice.

Odgovori
ned

08.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 22:50

Re: apel

Situacija u Tanjugu je nepodnosljiva.Branka svakodnevno malteretira saradnike kao da smo roblje
koje sluzi samo njoj.Svaki dan napomijnje da treba da smo joj zhvalni sto primamo minimalne honorare,jer da nema nje mibismo ostali bez posla.Pre par dana je saradnici video servisa rekla, citiram , sta se ti bunis, ja ti dajem pare i moras da mi budes zahvalna!Nakon te izjave saradnica video servisa je plakala dva dana!
Molimo sve zainteresovane da nas oslobodi Branke i da drzava preduzme mere da spase Tanjug ili da
se Tanjugov znak vise nigde nepojavi u medijima.

Odgovori
uto

03.05.

2016.

mucenik [neregistrovani] u 21:43

Re: Čekajući Godoa

Šta dalje, to je pravo pitanje.
Niko od nas angažovanih u Tanjugu o tome ne sme da razmišlja a kamoli da priča.
Ako bi ,kako kaže Tanjugova baka, tri ocvale zle bake nesto naslutile da se dogovaramo,
dobili bismo momentalni otkaz,kao za primer drugima.Pa prema tome ,trenutno niko
ne sme da se "eksponira", čekamo da nas neko animira van Tanjuga ili da se nadamo da će
nova vlada preduzeti mere za spašavanje agencije,kao i kolega koji su dobili otkaz .
Nije nam dobro!

Odgovori
ned

01.05.

2016.

Tanjugova baka [neregistrovani] u 08:09

I šta dalje ?

Bojim se drage moje i dragi moji da ste pomalo i sami krivci za sve što Vam se događa. Zar posle skoro dva meseca paklene SNS kampanje širom Srbije, posle hiljada kilometara, sa smanjenim dnevnicama, stresom i nerviranjem, niko nije umoran, svi ste jako dobro plaćeni, dobro Vam je ?

Da li je moguće da svi ćutite i trpite, i da niko ne želi da se suprostavi pošasti tri ocvale zle plavuše koje jašu apokalipsom ostataka Tanjuga ?

SNS uzeo nazad 2 auta koja vam je dao za kampanju...jel Vam i to ne govori ništa, jel i dalje ne shvatate gde ste i šta Vam se dešava ?

Ako Vam je dobro, onda ništa.

Odgovori
uto

26.04.

2016.

bakin kolega [neregistrovani] u 21:55

Re: zrele su

Kolege , odradiste vi jos jedne izbore, radeci od jutra do sutra i to sve iskljucivo za interes rukovodstva
Tanjuga.Pozvace vas branka opet u neki kafic,da vidi kojoj je jos lojalan , da nastavite dalje istim tempom za iste male honorare,koje primate iz nepoznatih izvora.
Vreme je da dobro razmislite,zajdno sa kolegama koji su preko noci izgubili posao,da preduzmete
korake u cilju pronalazenja pravog rezenja za reorganizaciju Tanjuga koja bi bila predocena i Vladi.
A tri plavuse su zrele kao kruske da padnu,samo ih malo treba protresti.

Odgovori
uto

05.04.

2016.

bakin kolega [neregistrovani] u 09:18

Re: niski start

Pa ako su u multimediju u niskom startu za bežaniju,neka se dogovore i da se već sutra niko nepojavi na posao.Plavuša neće moći da ih preko noći zameni sa drugim profesionalcima,jer se
takvi saradnici nenalaze po parkovima, i tada bi plavušama definitivno dogorelo.
Sada su na potezu saradnici multimedija.Kolege nikad nije kasno!

Odgovori
pon

04.04.

2016.

Multimedija [neregistrovani] u 21:10

Re: Bežanija

Eh, pa da je samo jedan "slučaj Eraković", ima tu slučajeva koliko hoćete:
Maja Bekčić, Jamsinka Kocijan, Nebojša Radošević, Jadranka Žujović, Divna Vidaković, Biljana Živančević, Aleksandra Dobrosavljević, Dejan Soler.

I još mnogo drugih vrsnih profesionalaca koji je bđ oterala jer su imali svoj stav, ili su sami pobegli od njenog mobinga i neprijatne atmosfere u redakciji.

Svi u multimediji su u niskom startu za bežaniju, jedan po jedan...zameniće njih bđ, mladim, ali zato neiskusnim, ali u belim košuljama što ona najviše voli, spremnih za "pobednički duh" u tanjugu, kao što je rekla na jednom od moralno političkih predavanja koje je održala ljudima koji rade za 30-35000 dinara.



Odgovori
pon

04.04.

2016.

Tanjugova baka [neregistrovani] u 20:54

Nikad nije kasno

Samo ti posmatrač posmatraj, ali moraš da znaš da nikad nije kasno, i kao što već napisah ničija nije gorela do zore, pa će nadam se "tri plave bake" koje jašu apokalipsom Tanjuga uskoro, već posle izbora-kad odrade misiju za SNS, u ne-zasluženu penziju (2 već imaju uslove, ali 120,000 je 120,000 svakog 5-og u mesecu) da ustupe mesto mlađim koleginicima.

Iz Tanjyga je otišlo sve što je vredelo, svi nepravedno otpušteni koji su vredeli su se već snašli za bolji i manje stresan posao, ostali su samo oni koji su sremni da za sitne pare i mesečni ugovor sa nepostoječim JP ispunjavaju Brankine želje, trpe svakodnevnu dernjavu, urlikanje, uvrede, ciganluk sa dnevnicama i smanjivanjem hoborara svakog meseca za 2-3000 dinara i sav bezobrazluk glavne "Plave bake".

A glavna "plava baka", pa njoj zna se gde je mesto, daj Bože da finansijska policija jednom uđe u Tanjug, vrlo lako će naći gomilu finansijskih i raznih malverzacija kojima se "plava baka" godinama služi u borbi za o(p)stanak u direktorksoj fotelji, i Passatu bez roaminga.

Odgovori
pon

04.04.

2016.

Posmatrač [neregistrovani] u 15:31

Kasno je

Dragi moji, drage moje,

kasno je za sve. Ostalo vam je svima da samo pišete i brišete.
Pozdrav za tri sposobne postojeće plave bake, koje uspešno vode, nepostojeću Agenciju Tanjug.

Odgovori
pon

04.04.

2016.

Tanjugova baka [neregistrovani] u 15:18

Re: tužba

Tužba se već organizuje, javite se bivšoj predesednici sindikata koja je također otpuštena.

Bilo bi lepo da se na sudu Branka izjasni kako nas je otpuštala i po kojim kriterijumima.
Znamo mi koji smo odleteli šta je bio jedini kriterijum, ali neka to utrdi i sud, i da se svi mi nepravedno otpušteni vratimo na posao koji smo radili decenijama pošteno i savesno.

Tanjug ima budućnost, ali pod uslovom da Branku pošalju u istoriju, nikako drugačije. Ona je rak koji je pojeo Tanjug, i ljude u njemu.

Odgovori
pon

04.04.

2016.

bakin kolega [neregistrovani] u 09:48

Re: tužba

Svaka vam čast "bako" na komentaru.Da, kolektivna tužba i to što pre! Kakav je vas stav"bako" ,
kako neko napisa, o novom Tanjugu? Mislim da je to moguće uz našu upornost i podršku javnosti.

Odgovori
pon

04.04.

2016.

Tanjugova baka [neregistrovani] u 08:20

Skandali & mobing

Zašto su apsolutno svi skandali vezani samo i isključivo za Tanjug i Branku Đukić lično ?

Od skandaloznih (dez)informacija skinutih sa šaljivih portala i ubačenih pravo u servis-navodno greškom, preko gomile netačnih podataka, netačnih vesti, povlačenja istih, skandaloznom izgledu sajta i izboru vesti gde 90 % čini Vučić i SNS, do raznih finansijskih malverzacija, mobinga, otpuštanja protivnika, zabrani ulaska u zgradu penzionerima Tanjuga, sudskih tužbi, krađe autorskih dela, plaćanje "izvršilaca gašenja Tanjuga" već 4. mesec od para koje niko ne zna odakle stižu, sa sve pečatom nepostojećeg javnmog preduzeća na ugovorima - sve je potpuni krininal - koji prolazi već godinama.

Zašto nema ni jednog slučaja mobinga i tužbe protiv direktora u Beti i Fonetu ? Ljudi dolaze i odlaze u miru i tišini, kad i kako kome odgovara, a u Tanjugu mnogi odlaze uz tužbu za mobing (kolegice Maja Bekčić-Petrović, Jaminka Kocijan, Jadranka Žujović) Uskoro sledi i kolektivna tužba nas otpuštenih u poslednjoj Brankinoj "racionaliziaciji", u kojoj su meta bili svi koji joj nisu bili po volji.

I da li je moguće da to niko u Vladi i (ne)nadležnom ministarstvu Kulture ne vidi već toliko godina ?

Branka Đukić, koja menja kožu sa svakom političkom promenom, verna poslušnica svih režima, bila je SPS-ovac, bila je DSS, bila je žuta, sada najnanpredniji naprednjak je jedina odgovorna što je upropastila Tanjug, sprečila prodaju i podelu akcija zaposlenima, sve zarad svog o(p)stanka na mestu direktora.

Ali ničija nije gorela do zore,

Odgovori
ned

03.04.

2016.

prisutni [neregistrovani] u 20:26

Re: posle izbora

Kolega,potpuno si u pravu,Tanjug su cinili ljudi koji su bili u naponu svog stvaralastva,ali nam se
dogodila branka i vecina su trazili izlaz iz onakve uredjivacke politike koja je vredjala profesionalno,a vrlo cesto je branka vredjala i licno dostojanstvo saradnika (jedan od mnogih primera " slucaj Erakovic").U foto i video produkciji ostace samo par mladih pocetnika uz svom zanatu,jer vrlo brzo ocekujem odlazak svih profesionalaca,radeta,gremlina,zestica,crvenkovica,dilparica,colica itd.itd, da bismo se nakon izbora organizovali i sa novim rukovodstvom i svakako uz pomoc vlade napravili novi Tanjug,pa makar i promenili ime agencije.Zato postovani kolega,glavu gore i moramo biti uporni ,nase kolege to ocekuju.

Odgovori
ned

03.04.

2016.

Kolega [neregistrovani] u 13:53

Posle izbora, šta tačno ?

Posle izbora ? A šta će se promeniti posle izbora ? I dalje će SNS Tanjug plasirati svako đubre koje dobije od SNS-a, plus vlastita ulizička produklcija koja veliča Vućića.

O kom to drugi kolega Tanjugu pišete, kad od onog starog Tanjuga nema više ni T. Njega su činili ljudi, i samo ljudi, ali sve ih je Branka razmntirala, pootpuštala, podredila je sve Vučiću, SNS-u, i svom ostanku na mestu direktora, makar i pravno nepostojećeg Tanjuga.

U Tanjugu su ostali samo oni koji nikako nisu mogli da nađu neki drugi posao, verovatno zbog svog kvaliteta i CV-ja, samo Brankini verni poslušnici, ljudi bez imena, karijere, obraza, i profesionalnog dostojanstva, spremni da za sitne pare odrade još jednu prljavu kampanju, kao i sve do sada.

Odgovori
pet

01.04.

2016.

prisutni [neregistrovani] u 17:56

ZAJEDNO

U poslednje vreme se vidja parola "ZAJEDNO MOŽEMO SVE",svi znamo o čemu se radi i to je OK.Kolege ,koje ste još u Tanjugu,verujte mi da i mi" zajedno možemo sve",pa čak i da oteramo
Branku iz Tanjuga i da se nakon iozbora,izborimo za naš Tanjug.
Proverio sam da veliki broj glasaća nema pojma šta se dešava sa našom agencijom,a kad im se kaže,
svi oni do slovce odgovaraju "nije trebao to da uradi"Nek razmisle sve kolege,a pogotovo kolege koje se bave video i foto zapisima da li još treba raditi za branku.

Odgovori
pet

01.04.

2016.

kolega [neregistrovani] u 08:49

cunami

Vojo,kada se pojavi tekst o tanjugu,verujem da si primetio kao i sira javnost,koliko komentara se
napisu koji govore koliko smo ogorceni na Branku a i na drzavu sto je dozvolila da takva osoba
i nakon prestanka mandaata,vrslja po sudbinama saradnika Tanjuga. Njenim dolaskom za direktora,Tanjug je doziveo CUNAMI,koji kada prodje ,itekako bi trebalo da se drzavni organi pozabave Tanjugom. Trenutno saradnici odlaze
iz Tanjuga u nadi da ce se ubrzo i vratiti u neki NOVI TANJUG.A o dakle pare za saradnike koji su
ostali,pa verovatno iz onih sredstava koja svaka stranka doboje za kampanju,sto od drzave sto iz drgih izvora.I na kraju Vojo moras da znas.Bili smo i bicemo najbolja agencija u Srbiji,samo da drzava otera Djukicku tamo gde treba da je otera.

Odgovori
čet

31.03.

2016.

drugi kolega [neregistrovani] u 21:35

Re:

Tih 15000 video klipova je profesionalno uradjeno , bili smo kao svajcarski sat, a da li taj nas proivod nekom treba to je vec pitanje za novinare urednike,fakat je da smo bili odlicna ekipa snimatelja i montazera i moras priznati kolega da ste nam i pomalo zavideli.Sto znaci ,postovani kolega,ako sastavis dobro oruzije,sa njim mozes pucati na konzerve od piva ili na visoku divljac,sve zavisi ko poseduje oruzije.
Branka je CUNAMI koji je zadesio nas profesionalce u ovom poslu,trebalo bi da se svi borimo protiv
takvih direktora,jer oni nam srozavaju profesiju do najnizeg nivoa.Sve kolege koji sada trenutno rade u nepostojecem Tanjugu ,bi trebalo da napuste Branku i da delom pokazu da se solidarisu sa nama koji smo izgubili posao preko noci,i josim im je podelila nasu polovinu licnog dohotka.
Kad se pitas ko je ovde lud,odgovoricu ti.Mozda mi Tanjugovci,profesionalci, koji nismo mogli da zaustavimo Branku mnogo pre nego sto je zapocela sa zulumom,podmicivanjem sarqndnika sa minimalnim povecanjem plate,sa mobingom,sa otpustanjima,kaznjavanjem itd,itd.I na kraju kolega,
VIDEO SERVIS nije osmislila i realizovala Branka,nego mi saradnici tog istog.
Vidimo se u NOVOM TANJUGU!

Odgovori
sre

30.03.

2016.

Kolega [neregistrovani] u 16:52

Video srevis

Jel se u tih 15000 misli na gomile video zapisa besmislenih izjava čak i najnižih državnih funkcionera i aparatčika koje se svakodnevno lopatama tovare u taj video servis po brankinim nalozima ?
Pa koga to interesuje osim naprednih vlastodržaca ?
I na kraju, od koga i kako je nepostojeći tanjug dobio 2 nova automobila "za kampanju", i odakle pare da se zapošljavaju "novi radnici", jer ljudi masovno beže od brankinog zuluma i mobinga ?
Jel to sve plaćaju poreski obveznici Republike Srbije, ili mi se čini ?
Ministar Tasovac rele juče da država ne daje nikakve pare u Tanjug, pa ko je sad ovde lud ?

Odgovori
sre

30.03.

2016.

profesionalac [neregistrovani] u 08:26

Re: konkurencija

Vojo, i pored jako lose atmosfere,koju je nametnula branka,video servis je godisnje u proseku
emitovao preko 15000 video zapisa.Sa tim brojem i sa brzinom slanja materijala sa terena,fonet i beta su bili daleko iza Tanjuga.U video - foto servisu,radila je jedna vrlo uhodana ekipa profesionalaca,koji sada napustaju Tanjug, a neke je branka oterala jos pre par meseci.
Nadamo se da ce drzava sacuvati Tanjug i da ce sa novim rukovodstvom vratiti sve saradnike
na njihova preko noci oduzeta radna mesta.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi