Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Raskinuta privatizacija Radio Pruge iz Lajkovca
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

08. 03. 2016.

Izvor: UNS

Raskinuta privatizacija Radio Pruge iz Lajkovca

“Komisija Ministarstva privrede raskinula je ugovor o privatizaciji sa Radio Prugom iz Lajkovca zbog neispunjavanja obaveza kupca Mirjane Krstić iz Obrenovca. Nova vlasnica nije obezbedila bankarsku garanciju i kasni sa isplatama plata radnicima”, saopšteno je danas UNS-u u Ministarstvu privrede. Radnici Pruge zadovoljni su ovakvom odlukom, ali ne znaju šta im dalje sledi.

„Ne znamo kakva je procedura, raspitivali smo se u Ministarstvu, ali nam ništa nisu rekli. Nismo raspisivali javni poziv za besplatne udele, tako da ne znamo da li neko ispunjava uslove. Dug koji je ostao u firmi je veliki, preko milion dinara, tako da treba da vidimo i šta ćemo sa njim“, kažu za UNS radnici Pruge.

Podsetimo, radnici privatizovanog Radija Pruga iz Lajkovca obratili su se u februaru UNS-u  jer plate nisu primili od novembra prošle godine.

Radio Pruga prodata je u drugom krugu privatizacije Mirjani Krstić za 1200 evra, ali se umesto nje u radiju pojavljivao Nebojša Krstić, njen muž.

Na optužbe bivših i sadašnjih zaposlenih da ne primaju zarade, Nebojša Krstić tada je rekao UNS-u da zaposleni u ovom mediju imaju niske profesionalne standarde i da je on jedan od retkih koji je medij kupio od ušteđevine.

„Mi da isplaćujemo plate nismo dužni jer ih radnici nisu zaradili, a što se moje supruge i mene tiče mi smo u fazi predaje vlasništva. Zaposleni nisu radili nego su samo bili prisutni i to ne puno radno vreme. Konkurisali smo na konkurs za projektno finanisranje, ako ga dobijemo od toga će biti isplaćeni, na njima je da ga sprovedu ako mogu, ali to više neće biti moja briga. Svi ti mediji koji su kupljeni tokom privatizacije trajaće do posle izbora. Ovde politika o svemu odlučuje. Tako smo mi imali probleme sa Opštinom Lajkovac koja je htela da se oglašava ali ne i da plati sve to“, rekao je tada Krstić UNS-u.

Kako je UNS ranije saznao, u februaru su u Radio počeli da dolaze Zoran Majdak i Goran Pejković koji su se predstavljali kao kupci Radija od Mirjane Krstić.

Zoran Majdak potvrdio je UNS-u da je “u pregovorima o kupovini Radija Pruga sa  gospodinom Krstićem“, iako za prodaju tek privatizovanog medija treba dozvola Ministarstva privrede i RRA.

„Podneli smo zahtev Ministarstvu privrede, kad dobijemo od njih odgovor podnećemo i RRA zahtev za saglasnost. Mi na sebe preuzimamo sve dugove, tako da će radnici dobiti plate čim mi preuzmemo Radio“, rekao je Majdak UNS-u.

Podsetimo, Zoran Majdak je od ranije poznat javnosti jer je, kao vlasnik piratskog Narodnog radija, 2012. godine uhapšen zbog sumnje da je građane kroz SMS nagradne igre i kvizove oštetio za više miliona evra.

Radio Pruga je, posle privatizacije, nastavila da koristi deo opreme koja pripada opštini. Nakon što je dobila informaciju da je deo opreme otuđen, opština je ovom Radiju promenila brave.

„Pošto što smo dobili informaciju da je otuđen deo opreme koji je pripadao opštini, dao sam nalog za vanredni popis u petak, 26. februara. Tom prilikom utvrđeno je  da nedostaje opreme i zamenjena je brava kako bi se sprečilo dalje odnošenje opreme“, rekao je predsednik opštine Živorad Bojičić.

"Pruga je koristila i opštinski predajnik koji se nalazi na  Vrače brdu", rekli su UNS-u iz opštine Lajkovac.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi