Насловна  |  Актуелно  |  Приватизација медија од 2014. године  |  Без плата у приватизованом Радију Пруга из Лајковца
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Приватизација медија од 2014. године

23. 02. 2016.

Извор: УНС

Без плата у приватизованом Радију Пруга из Лајковца

Радници приватизованог Радија Пруга из Лајковца обратили су се УНС-у јер плате нису примили од новембра и не знају ко им је власник, иако је ову медијску кућу у новембру прошле године купила Мирјана Крстић из Обреновца. Они су због страха од отказа желели да остану анонимни. Радио Пруга Лајковац продата је за 1200 евра Мирјани Крстић али се уместо ње у улози власника појављује Небојша Крстић, њен муж. У овом медију остало је после приватизације 12 запослених од којих је четворо напустило радио крајем прошле године због тога што нису примали плате.

 

Једина исплата радницима „Пруге“, како наводе, била је 16.200 динара што је испод минималне плате која је прописана у Србији, због чега  је интервенисала инспекција  рада. Они додају да је „Пруга“ продата без дуга, али је данас дужна више од милион динара.

Због неисплаћених зарада тужбу против Мирјане Крстић поднели су суду радници који су напустили ово предузеће Светлана Илић и Вељко Јеремић.

„То што смо добили сматрам као аконтацију јер сам пре приватизације радила за тридесет и нешто хиљада динара. Дала сам им шансу и остала још месец дана после тога, а онда нас је Небојша Крстић назвао 'слепцима', а ја такве увреде стварно не морам да трпим. Званично сам отишла из радија 30. новембра, али сам остала још неко време због  уверења Крстића да ће све регулисати“, рекла је Светлана Илић.

На оптужбе бивших и садашњих радника Небојша Крстић каже да запослени у овом медију имају ниске професионалне стандарде и да је он један од ретких који је медиј купио од уштеђевине.

„Ми да исплаћујемо плате нисмо дужни јер их радници нису зарадили, а што се моје супруге и мене тиче ми смо у фази предаје власништва. Запослени нису радили него су само били присутни и то не пуно радно време. Конкурисали смо на конкурс за пројектно финанисрање, ако га добијемо од тога ће бити исплаћени, на њима је да га спроведу ако могу, али то више неће бити моја брига. Сви ти медији који су купљени током приватизације трајаће до после избора. Овде политика о свему одлучује. Тако само ми имали проблеме са Општином Лајковац која је хтела да се оглашава али не и да плати све то“, објашњава Крстић.

Међутим, ово нису једини проблеми у Радију Пруга. Иако је Мирјана Крстић још званична власница, у радију се појављују Зоран Мајдак и Горан Пејковић који се представљају као нови власници. С обзиром да је Пруга тек приватизована, за њену продају треба дозвола Министарства привреде и РРА.

„Истина је да смо у преговорима о куповини Радија Пруга са  господином Крстићем“, каже Зоран Мајдак.

„Поднели смо захтев Министарству привреде, кад добијемо од њих одговор поднећемо и РРА захтев за сагласност. Ми на себе преузимамо све дугове, тако да ће радници добити плате чим ми преузмемо радио“, додаје Мајдак.

Иначе, Зоран Мајдак и Горан Пејковић су се појављивали након приватизације као власници Радија Ваљево који је купила Дорис Аћимовић из Београда.

Подсетимо, Зоран Мајдак је од раније познат јавности јер је, као власник пиратског Народног радија, 2012. године ухапшен због сумње да је грађане кроз СМС наградне игре и квизове оштетио за више милиона евра.

 

Коментари (5)

Остави коментар
суб

27.02.

2016.

mileta [нерегистровани] у 15:18

prevara

Ha ha ha pa sta su ocekivali od majdaka (sms prevare) i gorana pejkovica (bivseg direktora ugasenog fokus radija , isto smm prevare). Valjda ce ih progurati premijerov kum Darko Glisic da ostvare svoje "dobre namere"

Одговори
чет

25.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:38

kraj medija u Srbiji

Žalosno je to što država rasprodaje medije po Srbiji kao da su oni osnivači a ne opštine i narod od koga je uziman dinar da bi se otvorila radio ili televizija u svome gradu. Ja sam prvi bio protiv ovakve prodaje medija bolje da je nađen kompromis neki nego je kupovala svaka šuša i buša koja nema pojma šta je mixeta studio gluva soba i dr. Žalosno je što je 21 vek a toliko radio i tv stanica se gasi po gradovima i ostaje narod neinformisan kao što je u G.Milanovcu koji nposle neuspele privatizacije nema svoju TV.

Одговори
сре

24.02.

2016.

Šumadinac [нерегистровани] у 00:00

APS

FENOMENALNA PRIVATIZACIJA. SVAKA VAM ČAST I ŽELIM VAMA IZ MEDIJSKE KOALICIJE, MIRKOVICU, UNS, NUNS, ANEM DA DUGO ROBIJATE ZA OVAKVE USPEHE.!

Одговори
уто

23.02.

2016.

Mile [нерегистровани] у 21:36

toliko o poštenju

Opština treba da se oglašava i da za to plati, ali ne i da finansira kupovinu radija. Verovatno su gospoda Krstići mislili da preko opštinskog buđžeta već u prvom mesecu povrate utrošenu ušteđevinu koju su potrošili na kupovinu radija, zarade još koji milion i nakon toga ispare, a radnike ostave bez plata. Očigledno je da vlasnici iz Obrenovca hoće da glume žrtve u celoj ovoj priči oko privatizacije, a ne radnici i njihove porodice.
Ako su ušli u postupak privatizacije i sproveli ga do kraja (postali vlasnici) onda su verovatno bili spremni i da preuzmu određene obaveze. Lako je pričati o kamionima-avionima, treba se uhvatiti u koštac i zaraditi neki novac, a ne očekivati da radnici mole opštinske službe da odobre projektno finansiranje, kako bi radio nastavio sa poslovanjem.
A ko bi im onda i garantovao da se ta sredstva ne bi negde i zagubila do Rvata?
Gospodo iz Obrenovca pojavite se u Lajkovcu i tamo sa radnicima, čelnicima iz Opštine, i potenecijalnim novim vlasnicima, pronađite najbolje rešenje za sve strane.

Одговори
уто

23.02.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 17:42

STOP PRIVATIZACIJI MEDIJA

Ja ne mogu da verujem da se vi kao najvece udruzenje novinara zalazete za privatizaciju istih.Vi ste tu da stitite interese novinara a ne da ih gurate u propast.Koja je privatizacija bilo kog medija u Srbiji donela nesto dobro radnicima?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси