Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

09. 02. 2016.

Autor: D. Novković Izvor: Večernje novosti

Etar pun neizvesnosti

Agonija regionalnog Radio Požarevca počela je od prošlogodišnje neuspele prodaje, a s obzirom na to da mu je budućnost bila neizvesna i realno mu je pretilo gašenje - iz firme je, uz otpremnine, otišlo 13 zaposlenih.

Ostalo je još njih petoro, koji od novembra ne primaju plate, ali se još bore za opstanak i nastavak poslovanja. Novinar i direktor Svetomir Mirković kaže da su pronašli rešenje za nastavak rada, koji je moguć ako se registruju kao udruženje građana "Radio Požarevac", koje bi bilo naslednik ugašenog medija.

- Jedna od mogućnosti bila je i ta da nam se podele akcije radnicima, ali je to otpalo jer smo akcije već dobili za druga javna preduzeća.

Ipak, to nas nije previše pogodilo jer nama nije bitno vlasništvo, već samo poslovanje, a za osnivanje udruženja nam je potrebna pomoć Skupština Iradaprecizira Mirković, napominjući da bi  tako mogli da  konkurišu za sredstva iz fondova Evropske unije, a kao akcionarsko društvo na to ne bi imali pravo.

Inače, Radio Požarevac nema svoj poslovni prostor, već se nalazi u zgradi koja je restitucijom vraćena vlasnicima. I, možda je upravo to okolnost zbog koje privatizacija nije uspela, iako se procenjena vrednost kretala oko 32.000 evra.

- Ceneći ovo što radimo, vlasnici zgrade su nam omogućili da na istoj adresi ostanemo još jednu godinu - kaže Mirković, podsećajući na to da Radio Požarevac postoji već 40 godina i jedan je od najvećih u Srbiji, s obzirom na to da "pokriva" područje tri okruga: Braničevskog, Podunavskog i Južnobanatskog.

Ima i frekvenciju -106,2 MHz - koja mu je dodeljena sve do 2018. - uz svu potrebnu tehničku opremu i bogatu arhivu od oko 30.000 nosača zvuka: od gramofonskih ploča do magnetofonskih traka. Zato preostali zaposleni i ne nameravaju da odustanu od spasavanja Radio Požarevca.

- Ako bi nam grad pomogao da ispoštujemo zakonsku proceduru, naš opstanak bi i njemu značio, jer kod nas može da prebaci višak zaposlenih iz javnog sektora, da ti ljudi ne bi ostali bez posla - tvrdi Mirković, objašnjavajući da Radio Požarevcu nedostaju kadrovi.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

11.02.

2016.

Tamara [neregistrovani] u 00:57

podrska

trebalo bi da svi nekako pomognemo kolegama da zadrze svoj radio i nastave da rade svoj posao Svaka cast kolegama. zasluzuju pomoc i svaku pohvalu
Tamara

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi