Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Pajtić: Zaustaviti privatizaciju medija na jezicima manjina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

13. 10. 2015.

Izvor: Tanjug

Pajtić: Zaustaviti privatizaciju medija na jezicima manjina

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas u Briselu da bi bilo važno zaustaviti proces privatizacije u onim medijima koji emituju programe i na jezicima nacionalnih zajednica. Pajtić je u razgovoru sa Ketrin Vent, koja je u Evropskoj komisiji zadužena za Srbiju, rekao da proces privatizacije medija, koji se sprovodi na nivou lokalnih samouprava u Srbiji, mora da bude transparentniji i bez uticaja jedne stranke, navedeno je u saopštenju Biroa Pokrajinske vlade za odsnose s javnošću.

 

Na sastanku sa Ketrin Vent, delegacija Pokrajinske vlade je istakla da je saglasna sa tim procesom  privatizacije medija ali je istovremeno ukazala da on “mora biti transparentniji” kao i da ne može podrazumevati “politički uticaj jedne stranke u Srbiji”, rekao je Pajtić.

Kako je navedeno u saopštenju, Pajtić je dodao da taj proces “ne može biti apsolutan” i ne može da se odnosi na one medije koji emituju programe na jezicima nacionalnih zajednica.

“Ukoliko dođemo u situaciju da privatnici uzmu te medije, oni neće prepoznati ekonomski interes u emitovanju programa na manjinskim jezicima i prestaće da emituju takve programe”, rekao je Pajtić.

U tom smislu, dodao je on, “da bi zaštitili programe na jezicima nacionalnih manjina, važno je da se zaustavi proces privatizacije samo u onim medijima koji emituju programe i na jezicima nacionalnih zajednica”.

Ketrin Vent i njeni saradnici istakli su da bi bilo važno i korisno da predstavnici Pokrajine učestvuju u pregovaračkom procesu Srbije i EU, u poglavljima 23 i 24, o delovima koji se odnose na zaštitu manjinskih prava, istakao je Pajtić.

Po njihovoj oceni, zaštita manjinskih prava u Vojvodini je na nivou zaštite tih prava u najrazvijenijim evropskim zemljama i zbog toga su iskustva pokrajinske administracije u toj oblasti veoma korisna.

Šefica Odeljenja za Srbiju pri Generalnom direktoratu za susedstvo i pregovore o proširenju je, prema Pajtićevim rečima, izrazila zadovoljstvo zbog činjenice da je Vojvodina privukla oko 90 odsto sredstava iz fondova prekogranične saradnje, koji su bili namenjeni Srbiji.

Ketrin Vent je posebno izrazila zadovoljstvo i zbog činjenice da je Vojvodina, među 54 regije srednje veličine, za prošlu godinu dobila nagradu kao najbolja regija u Evropi za privlačenje stranih investicija, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi