Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Novi vlasnik, ili likvidacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

12. 10. 2015.

Autor: Miroslava Pudar Izvor: Danas

Da li će privatizacija ugasiti većinu lokalnih elektronskih medija -primer Radio Zrenjanina

Novi vlasnik, ili likvidacija

Rok za privatizaciju medija ističe 31. oktobra. To znači potpuni izlazak države iz medija pri čemu se akcenat stavlja ne na vlasništvo, već na finansiranje. I Radio Zrenjanin čeka ista sudbina.

Na talasima tog regionalnog radija, nakon emisije „Nazdravlje“, slede emisije „Iz drugog ugla“, a potom i centralna informativna emsiija „Hronika dana“.

Novinari koji pripremaju program u redovnoj su radnoj atmosferi, a na pitanja Danasa o tome šta se dešavalo u dosadašnjem privatizacionom procesu i kako to da je jedna uspešna radijska kuća ostala za sam kraj prodaje, odgovaraju prvi ljudi kuće. 

- U narednom periodu možemo da očekujemo dve stvari, ili će neko ko ima pravo na akcije upisati svoje vlasništvo, ili će Agencija za privatizaciju doneti rešenje o prestanku privatizacije. U tom slučaju će osnivaču dostaviti rešenje u kome se traži, ili promena delatnosti javnog preuduzeća, ili likvidacija - kratko i jasno objašnjava za Danas direktor Radio Zrenjanina Goran Starčević. 

To bi mogao da bude epilog priče kojoj su prethodili meseci pripreme za postupak privatizacije.

Direktor Starčević i njegova zamenica Ljuba Travica, podsećaju da je Program Ministarstva rada za rešavanje viška zaposlenih u sistemima koji se privatizuju (urađen u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja) zatekao Radio Zrenjanin sa 28 zaposlenih.

Za otpremninu se do sada prijavilo 10 radnika,i oni su već napustili posao.

U ovom trenutku na svojim radnim mestima je, osim direktora kao postavljenog lica još 161 ljudi. 

Vrednost imovine Radija, kako se navodi u portfoliju iznosi 3,9 miliona dinara.

Na pitanje kako se finansiraju od kada su na snazi nove zakonske odredbe o privatizaciji, u Radio Zrenjaninu odgovaraju da su već tri meseca na minimalcu.

„Prešli smo na projektno finansiranje i svakome smo odredili minimalnu zaradu. Bez učešća osnivača - grada Zrenjanina, i države, marketinške usluge ne pružaju dovoljno mogućnosti“, komentariše Starčević i dodaje da je za normalno funkcionisanje preduzeća mesečno potrebno od dva do tri miliona dinara, a godišnje oko 30 miliona. 

Pitanje koje se, nekako logično nameće, glasi: Šta se to promenilo na medijskom tržištu Srbije, pa je sada interesovanje investitora znatno slabije nego što je bilo 2007. godine, kada se sa privatizacijom krenulo. Odgovor bi, možda, trebalo potražiti u narasloj konkurenciji komercijalnih programa, kako na radio stanicama, tako i na portalima, koja je zauzela veći deo, ionako tesnog, medijskog tržišta u Zrenjaninu. Doduše, grad Zrenjanin, kao osnivač, želi da pomogne ali to zakon više ne dozvoljava. 

- Grad Zrenjanin je iz budžeta finansirao Radio Zrenjanin dokle god je to zakonski bilo moguće. Nažalost, još nema zainteresovanih za privatizaciju i svakako da smo zabrinuti za sudbinu radnika. Mi moramo poštovati novi zakon o medijima i veoma nam je značajno što je država obezbedila sredstva za otpremnine zaposlenima u javnim medijima. Ponosni smo na multikulturalno bogatsto naše sredine i trudimo se da obezbedimo informisanje na jezicima svih većih nacionalnih zajednica. Naši sugrađani prve informacije o gradskim temama već dugi niz godina dobijaju upravo posredstvom Radio Zrenjanina. Ostaje nada da će neko od zaposlenih kupiti veći deo akcija i tako obezbediti opstanak ovog medija - kaže za Danas Duško Radišić, pomoćnik gradnačelnika Zrenjanina 

- Od kada je 1979. godine počeo da emituje program, koji su pokrenuli entuzijasti i zaljubljenici u novinarstvo, Radio Zrenjanin bio je prva adresa gde su svoja iskustva stekli mnogi zrenjaninski novinari. Svi mi koji smo u Radio Zrenjaninu počeli novinarsku karijeru imamo samo jednu želju - da ova radio stanica nastavi da živi. 

- Na početku postupka privatizacije stiglo nam je pismo o namerama, ali na prvoj prodaji kupaca nije bilo. U drugom krugu nismo ponuđeni na prodaju, a nije stiglo ni rešenje Agencije za privatizaciju kojim se prodaja obustavlja. Uprkos tome, privatizacija se nastavlja prenosom akcija zaposlenima i to bez njihovog znanja. Pravo na upis akcija imaju penzioneri i trenutno zaposleni radnici. Sada je status quo. Čekamo 31. oktobar, pa čemo videti šta nas čeka - kaže za Danas direktor Radio Zrenjanina Goran Starčević.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi