Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Gradio bazen, pa kupio novine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

11. 10. 2015.

Autor: M. Eraković Izvor: Politika

Gradio bazen, pa kupio novine

Dva šabačka medija, RTV Šabac i nedeljnik „Glas Podrinja” dobili su nove vlasnike posle drugog prodajnog kruga.

 

Za najskuplju lokalnu televiziju Aleksandar Živanović iz Šapca dao je 446.001,82 evra, koliko je u drugom krugu bila početna cena. On se pojavio i kao potencijalni kupac lokalnog nedeljnika „Glas Podrinja” u prvom prodajnom krugu, ali je zbog nepotpune dokumentacije njegova ponuda odbijena.

Učestvovao je i u drugom krugu, ali su novine prodate šabačkoj firmi „In tehnik”, vlasnika Predraga Živanovića, po početnoj ceni od 184.598,47 evra.

RTV Šabac imao je početnu cenu 594.669,09 evra, što ga je svrstalo u najskuplju televiziju u Srbiji. Raspolaže sa oko 1.000 kvadratnih metara prostora sopstvenog vlasništva i tehnikom.

Aleksandar Živanović odbio je da za medije priča o razlozima za kupovinu televizije i o tome odakle mu novac, jer je to, kako kaže, zabranila Agencija za privatizaciju. Još je uslovni vlasnik, ali je obećao da će uskoro zakazati konferenciju za medije.

Živanović je vlasnik firme „Alezo”, koja je osnovana 2007. godine i ima jednog zaposlenog. U opisu delatnosti ove firme je bavljenje informacionim sistemima i tehnologijama, ali je njen račun blokiran. Po podacima Narodne banke Srbije o dužnicima u prinudnoj naplati, računi ove firme kod Pro kredit banke, banke Inteza i Vojvođanske banke neprestano su u blokadi od 28. aprila 2014. godine (do juče 529 dana), a ukupno su blokirani 597 dana. Poverioci od „Aleza” ukupno potražuju 1.249.842,54 dinara.

– To nema veze sa kupovinom televizije. Ja sam televiziju kupio kao privatno lice, a ne u ime firme. Odakle vam ti podaci – zapitao je Živanović.

RTV Šabac je pre privatizacije napustilo 12 radnika, koji su uzeli otpremnine, a ostalo ih je 25. Ova lokalna televizija finansirana je najvećim delom iz gradskog budžeta. Tek oko 20 odsto novca za plate i troškove namirivali su od sopstvenih prihoda i reklama, što je i te kako uslovljavalo uređivačku politiku.

Postupak za prodaju „Glasa Podrinja” ponovo je pokrenut, jer je pre dve godine Agencija za privatizaciju raskinula ugovor sa bivšim vlasnicima – sveštenikom Bogdanom Simanićem i suvlasnikom molerske firme Slobodanom Teodorovićem, zbog kašnjenja u isplati rata. „Glas Podrinja” raspolaže sa oko 600 kvadrata u istoj zgradi u kojoj je i RTV Šabac, a deo prostora izdaje se u zakup. Pre prodaje, četvoro ljudi su uzeli otpremnine, među njima i bivše gazde – Simanić i Teodorović, koje su nakon raskida privatizacije zadržali radni odnos.

U drugom krugu „Glas Podrinja” je prodat firmi „In tehnik” po ceni identičnoj onoj u prvom krugu – 184.598,47 evra. U pitanju je firma koja je dovršila gradnju šabačkog bazena, za koji se grad zadužio izdavanjem municipalnih obveznica. I pre nego što se zvanično pojavio kao potencijalni kupac medija, u gradu se pričalo da će Živanović preko svoje firme kupiti šabački nedeljnik.

-----------------------------------------------------------------------

Prodato Radio Valjevo

Novi vlasnik Radio Valjeva je Doris Aćimović iz Beograda, koja je na drugoj aukciji za 17.400 evra kupila najstariju medijsku kuću u Kolubarskom okrugu. Inače, početna cena za prodaju bila je oko 1.300 evra.

Radio Valjevo ima 10 zaposlenih, od kojih se troje već prijavilo za socijalni program. Za njegovu kupovinu bio je zainteresovan i Radojica Milosavljević iz Kruševca, koji u vlasništvu širom Srbije ima već osam medijskih kuća. Najverovatnije, ne poznajući dovoljno minuli rad i značaj Radio Valjeva, nije „istrčao” trku sa Doris Aćimović koja je ponudila bolju cenu. B. N.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

12.10.

2015.

Poznavalac prilika [neregistrovani] u 19:06

"Istina" iz "Politike"

Zapanjujuce je kad iz "dragulja" srpskog novinarstva procitamo tekst prepun proivoljnosti pa i materijalnih gresaka. Da ih ne nizem - osoba koja je kupila "Glas Podrinja" se ne zove Predrag Zivanovic, vec Nenad Zivkovic!! Toliko o "Politici" i njenom novinaru...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi