Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Mirković: Privatizacija većine medija u Srbiji neverovatan uspeh
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

10. 10. 2015.

Izvor: Beta

Mirković: Privatizacija većine medija u Srbiji neverovatan uspeh

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je danas da postoje šanse da do 31. oktobra bude privatizovano 70 odsto medija u Srbiji ponuđenih na prodaju, što bi prema njegovim rečima "bio neverovatan uspeh".

"Postoje šanse da od 74 medija koja su ponuđena na prodaju, do 31. oktobra u Srbiji bude privatizovano njih 70 odsto, što bi bio neverovatan uspeh, naročito u poređenju sa procentom privatizacije drugih pravnih subjekata", kazao je Mirković u Nišu, na okruglom stolu posvećenom privatizaciji medija u Srbiji.

On je ocenio da je Ministarstvo kulture i informisanja zadovoljno time što će velika većina medija pronaći kupce, što kako je naveo, govori da su mediji atraktivni i da postoji interes da se u njih ulaže.

"Ono što brine Ministarstvo kulture i Ministarstvo privrede je nesaglasje koje postoji između ova dva resora i Agencije za privatizaciju u pogledu tumačenja odredbe zakona koja se tiče besplatne podele akcija", kazao je Mirković.

Prema njegovim rečima, za Ministarstvo kulture je neobjašnjivo da postoji "apsolutno bilo kakva dilema" oko toga da se raspodeljuje sto odsto kapitala medija koji je prethodno bio ponuđen na prodaju, odnosno procenjen u bilansu na kraju prošle godine.

"Ovih pet nedelja koliko traje dilema oko RTV Vranje i podele akcija zaposlenima, nepotrebno je izgubljeno vreme. Želimo da se to što pre završi naročito što njihovim putem nameravaju da krenu i televizije u Smederevu, Boru, Preševu i Tutinu", rekao je Mirković.

Predstavnica Agencije za privatizaciju Olivera Aranđelović podsetila je da je to telo, za 50 od ukupno 74 medija, raspisalo javni postupak za prodaju u prvom krugu, a da je prodaja ponovljena za 27 preduzeća.

Prema njenim rečima, za novosadski "Dnevnik" biće raspisan i treći krug prodaje pošto je ta medijska kuća pre svih započela postupak privatizacije zbog čega postoji dovoljno vremena da se i treći put javno oglasi njena prodaja.

"Svima nama je stalo da se što veći broj medija privatizuje, međutim imamo zakon koji postavlja ograničenja u pogledu rokova, a krajnji rok za privatizaciju ističe 31. oktobra. Mi smo tražili da se ovaj rok produži do 31. decembra, jer smo smatrali da će za neke medije biti potrebno više vremena", istakla je Aranđelović.

Ona je dodala da ključno pitanje za Agenciju za privatizaciju predstavlja tačno tumačenje tvrdnje da je izdavač medija prodat.

"Da li to znači da je završen tok privatizacije, da je potpisan ugovor o prodaji, ili to znači da je tok privatizacije krenuo? To mora da bude razjašnjeno. Pozdravićemo raspisivanje trećeg kruga prodaje gde god je to moguće", kazala je Aranđelović dodavši da će Vlada morati da donese odluku o trećem krugu prodaje Tanjuga.

Učesnici okruglog stola iz Niša ponovo su izrazili žaljenje što je "Niška televizija" privatizovana dok je načelnik Uprave za kulturu grada Niša Nebojša Stefanović ocenio da su postojali svi uslovi da ta televizija preraste u regionalni javni servis.

Profesor sociologije Đokica Jovanović kazao je da u Srbiji nije reč o privatizaciji već o "tajkunizaciji medija, ukoliko se oni prethodno ne unište prodajom".

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

10.10.

2015.

pa [neregistrovani] u 15:53

pametan se stidi, a ovaj ponosi

E, bitno je da se mediji rasprodaju ili ugase i taj posao vama dobro isplati, pa će lako država za koju godinu otvarati nove... samoooo... ima jedno samo gospodo, koje će doći na naplatu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi