Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Država se povlači iz medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 09. 2015.

Autor: J. B. K. Izvor: Danas

Država se povlači iz medija

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac se boraveći u Negotinu u razgovoru sa novinarima dotakao i teme privatizacije medija odnosno prenosa kapitala bez naknade zaposlenima u medijskim kućama koji su se opredelili za ovakav model privatizacije.

 

Povod je bio pokušaj nadležne agencije da suspenduje odredbe Zakona o javnom informisanju u slučaju RTV Vranje, gde je uz tumačenje Zakona o privatizaciji, trećina udela pripala zaposlenima koji su imali pravo na besplatne akcije, a dve trećine je pripisano akcijskom fondu praktično državi, što je izazvalo reakcije novinarskih udruženja. 

"Stav ministarstva je tu zapravo jasan, čak i pre nego što su reagovala novinarska udruženja, a to je da se Zakon o javnom informisanju i medijima mora striktno poštovati i biće poštovan. Napomenuću da mi zapravo završavamo nešto što je trebalo da bude završeno još 2007. godine kada je u jednom trenutku došlo do opstrukcije i povlačenja i nije završeno tada najavljeno potpuno povlačenje države iz vlasničke strukture medija. Medijski zakoni koje smo doneli u potpunosti su usklađeni sa evropskom regulativom i oni će biti poštovani. U ovom trenutku mogu da uverim kompletnu medijsku javnost i sve novinare da proces medijskih reformi neće biti ne zaustavljen, nego neće biti ni usporen", izjavio je novinarima ministar Tasovac.

Do 31. oktobra će, prema rečima srpskog ministra kulture i informisanja, biti okončan proces privatizacije medija u Srbiji i završeno povlačenje države iz vlasničke strukture medija u skladu sa odredbama medijskih zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi