Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Hitno zaustaviti proces privatizacije medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

09. 09. 2015.

Izvor: SINOS

Hitno zaustaviti proces privatizacije medija

Sindikat novinara Srbije, Profesionalno udruženje novinara Srbije, Kragujevačka inicijativa i Koalicija zaposlenih u medijima traže hitno zaustavljanje procesa privatizacije medija.

Najnoviji primer, oko privatizacije RTV Vranje, pokazuje da su radnici konstantno obmanjivani jer je i tumačenje nadležnih u Ministarstvu kulture i informisanja bilo da se sav kapital prenosi zaposlenima bez naknade, makar se za to izjasnio i samo jedan zaposleni koji ima pravo na to. I u Uredbi o prenosu kapitala stoji da će kapital biti prenet zaposlenima.     

Nažalost, čini se,  da je jedini smisao medijske reforme tajkunizacija medijskog prostora na lokalnom i regionalnom nivou.

SINOS, PROUNS, Kragujevačka inicijativa i Koalicija ZUM pružaju punu podršku radnicima RTV Vranje i traže da se Ministarstvo kulture i informisanja javno izjasni o postupku Agencije za privatizaciju koja je, umesto da prenese sav kapital bez naknade na ime 16 novinara i medijskih radnika RTV Vranje, dve trećine kapitala ove medijske kuće vratila državnom Akcionarskom fondu.

O budućnosti lokalnih i regionalnih medija mnogo više moralo je da vodi računa Ministarstvo kulture i informisanja prilikom donošenja seta novih medijskih zakona. Nakon godinu dana, vidimo katastrofalne rezultate aktuelne medijske reforme čija su direktna posledica pad Srbije na svim relevantim međunarodnim listama kada je u pitanju sloboda medija, gašenje medija sa višedecenijskom tradicijom, bujanje rijaliti programa, šunda i kiča.

Sada je, nadamo se svima jasno, pa i kolegama u Medijskoj koaliciji, zašto su naše organizacije ukazivale poslednjih godina na sve manjkavosti medijske reforme. Ministarstvo kulture i informisanja nije obezbedilo ravnopravnost svih građana Srbije u oblasti informisanja pa su žitelji južno od Beograda evidentno diskriminisani. Nisu ispoštovane preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope, Medijske studije i Medijske strategije, a mi verujemo da je prekršen i Ustav. Zato i zahtevamo moratorijum na proces privatizacije do odluke Usavnog suda po našem zahtevu od 22. 9. 2014. godine. Nadamo se da će ovakva medijska reforma biti poništena a krivci za katastrofalne posledice snositi odgovornost.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi