Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Uz čuđenje, malo i ljubomore
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

24. 08. 2015.

Autor: M. Sudžum Izvor: Dnevnik

Uz čuđenje, malo i ljubomore

Svako čudo za tri dana, kaže narod, a baš tako izgleda i priča o privatizaciji lokalnih medija u Bačkoj Palanci čiji je osnivač bila ovdašnja Skupština opštine, a prodavac kao vlasnik Republika Srbija.

 

Ovde su skoro svi, koji su na bilo koji način bili zainteresovani za to ko će biti novi vlasnik opštinske RTV BAP, konstatovali da je država dobro prošla. Prodala je, naime, preduzeće koje radi sa starom opremom i skoro je bez radnika, jer je ogromna većina od 37 zaposlenih uzela otpremnine i sada se nalazi na tržištu rada.

Kupac je izlicitirao 249.000 evra, a za taj novac nije kupio ni kvadratni metar poslovnog prostora koji je vlasništvo lokalne samouprave, a pre televizije koristilo ga je opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt". Da li je budući vlasnik platio puno, malo ili taman, zna on, jer verovatno ima planove, a vreme će pokazati da li je dobro pazario.

Priča o tome da su se u kupovini ovog, ali i drugih elektronskih medija u Srbiji, uglavnom nadmetale ili će se nadmetati političke stranke, uglavnom dolazi od onih koji su se kasno setili da su se i oni mogli pojaviti na licitaciji. Bilo je pred njima, pa što nisu uzeli, komentariše se u Palanci, sad im je preostalo samo da broje tuđ novac izlicitiran prilikom prodaje, pa i da budu pomalo ljubomorni. Sve će, vele kompetetniji, biti jasnije kada novi vlasnik krene u posao, odnosno kada počne sa emitovanjem programa.

Čuju se i konstatacije da je dobro što Bačka Palanka, opština sa preko 55.000 stanovnika nije ostala bez svoje televizije, a nova uređivačka politika svakako neće zaboraviti da je reč o lokalnoj televiziji koja pokriva ovaj deo priobalja Dunava. Ko će raditi i koliko će biti zaposlenih jedino će odlučiti onaj ko je platio televiziju, a ne političke stranke kojima su ovakva opštinska javna preduzeća bila način za zapošljavanje stranačkih kadrova o trošku poreskih obveznika. Verovatno će i lokalna samouprava, a na osnovu ponuđenih projekata i programa,učestvovati u finansiranju lokalnih medija, doduše, verovatno ne kao do sada kada je za svih 37 radnika obezbeđivala plate.

Trka za „Nedeljne novine"

Ovih dana znaće se i rezultat postupka privatizacije ovdašnjih „Nedeljnih novina", koje izlaze već pet decenija. Novine su već jednom prodate, pre sedam godina, ali je privatizacija poništena, pa je pet godina država imala svog zaštitnika kapitala. Procenjena vrednost kapitala je manja od 4.000 evra, a od zaposlenih ostala su tri radnika. I ova medijska kuća nema svoje prostorije, a kako smo nezvanično saznali za aukciju su se prijavila tri potencijalna kupca, od kojih je jedan konzorcijum radnika koji su uzeli otpremnine i trenutno se nalaze na tržištu rada. Navodno, za ovaj list je zainteresovan i jedan lokalni radio, ali i još jedno fizičko lice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi