Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Građani se udružuju da kupe Studio B
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

16. 07. 2015.

Izvor: Mondo/Agencije

Građani se udružuju da kupe Studio B

Zadruga za javno informisanje "Plan B", čiji je cilj da na predstojećoj aukciji kupi radio-televiziju Studio, registrovana je u Agenciji za privredne registre.

 

Građani zainteresovani da se učlane moći će to da učine elektronskim putem, saopštili su danas osnivači.

Direktor Plana B Aleksandar Aćimović rekao je, na konferenciji za novinare, da je cilj osnivača da građani, svojim ulogom od po 1.000 dinara i ravnopravnim glasom u odlučivanju, kupe Studio B i time doprinesu očuvanju vrednosti koju je ta radiotelevizija imala.

Član Upravnog odbora zadruge Konstantin Vuk Savićević istakao je da je inicijativa za učešće u kupovini Studija B lišena ličnih interesa i da se radi o emotivnoj odluci da se reaguje na proces privatizacije te medijske kuće.

Inicijativa je usmerena na očuvanje Studija B u izvornom obliku i ovo je istorijski trenutak da ta kuća ostane u vlasništvu građana, konstatovao je Savićević.

On je napomenuo da rukovodstvo zadruge trenutno "nema jasne ideje" kakva bi trebala da bude uređivačka politika Studija B ako uspeju da ga kupe, ali bi ona svakako "trebalo da bude oaza kulture, obrazovanja i duha kakav je bio nekad"

Dug akcionarima veći od početne cene

Studio B se nudi sada za cenu od 530.000 evra, što je oko 63 miliona dinara, a potraživanja nas 51, od 86 deoničara, koji vodimo spor je 38 miliona dinara. Ako se tome dodaju potraživanja ostalih 35 deoničara, naš dug je veći od početne cene po kojoj se nudi kuća, objasnio je Ostojić. Ostojić je rekao da Studio B nema svoj prostor, oprema je stara, ali ima četiri parcele u Borči od 20.000 metara kvadratnih, koje posle izgradnje mosta Zemun - Borča mogu postati važno građevinsko zemljište.

Istovremeno sa ovom inicijativom stižu i vesti iz same kuće, gde mali deoničari Studija B, njih 86 koji su 1991. godine u privatizaciji postali vlasnici 86 odsto te medijske kuće, kažu da bi novi kupac trebalo da zna da je Studio B dužan uloge koji su oni platili pre nego što je sud poništio privatizaciju.

Lila Radonjić je rekla da je Studio B privatizovan 1991. godine po zakonima koji su važili tada i po kojima su privatizovane "Večernje novosti", "Privredni pregled" i druge kuće.

Osporena je samo privatizacija Studija B i mi računamo da je to iz čisto političkih razloga. Sudska instanca je stavila tačku na tu priču, ali mi nismo, rekla je Radonjić.

Radonjić je naglasila da i sam Studio B priznaje dugove prema malim deoničarima, ali se vode polemike kako će se revalorizovati novac koji je tada uplaćen.

Može se dogoditi da se izveštači da dug bude jednak ceni po kojoj se Studio B nudi na tržištu, pošto je sudski postupak u toku. Svi koji apliciraju treba da znaju da kupuju nerešenu situaciju i dug, rekla je Radonjić.

Radonjić je rekla i da bi novinari, koji će se baviti temom privatizacije Studija B, trebalo da znaju da mnoge odgovore zna Nebojša Čović, koji je učestvovao u tom poslu "i zna mnogo više o pozadini svih događaja od nas samih".

Zoran Ostojić je naglasio da će se privatizacija dogoditi, da je Vlada Srbija krenula tim putem i da će, verovatno kao u slučaju Avala filma, neka nepoznata grupa kupiti Studio B.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi