Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Jedan papir gasi Televiziju Smederevo?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

04. 07. 2015.

Autor: Olivera Milošević Izvor: Politika

Jedan papir gasi Televiziju Smederevo?

Nadležni u tom mediju u poslednjem momentu su predali neophodnu dokumentaciju za privatizaciju, ali Skupština grada nije u predviđenom roku donela odluku o modelu privatizacije

 

Nakon više od dve decenije postojanja Televiziji Smederevo preti gašenje, a u najboljem slučaju završiće u vlasništvu nekoliko radnika preostalih na ovom „medijskom brodu” koji godinama tone. Čiji su sve prsti umešani u dugotrajno propadanje jedine lokalne televizije – teško je raspetljati, ali je jedno sasvim sigurno – političari su joj došli glave.

Njihovom voljom Televizija Smederevo izostala je sa spiska medija za koje je ovih dana raspisan javni poziv za prodaju. Time je izgubila šansu da konačno nađe kupca, jer po Zakonu o informisanju i njegovim najnovijim izmenama i dopunama, ako javni poziv za prodaju kapitala ne bude objavljen do 1. jula, prodaja se obustavlja, a medij se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade.

Kome je i zašto odgovaralo da jedina smederevska televizija sa frekvencijom ne dobije novog gazdu, po cenu da se ugasi, iako su na adresu Agencije za privatizaciju prošle godine stigla tri pisma o zainteresovanosti?

– Vlast u Smederevu onemogućila je prodaju Televizije Smederevo. Nadležni u tom mediju u poslednjem momentu su predali neophodnu dokumentaciju za privatizaciju, ali Skupština grada, kao vlasnik i osnivač, iako je bila dužna, nije u predviđenom roku donela odluku o modelu privatizacije. Jedan papir je televiziju odveo pravo u propast, a da li je sve bilo slučajno ili namerno – pokazaće vreme, kaže za „Politiku” novinarka Jelena Vasiljević, bivši radnik lokalne televizije i jedan od zainteresovanih kupaca.

Vesna Ristić, predsednica Nadzornog odbora Televizije Smederevo, tvrdi suprotno. Kaže da će smederevska televizija biti privatizovana na isti način kao i ostali mediji, te da lokalna samouprava nije zakasnila niti propustila šansu.

– Agencija za privatizaciju nije oglasila javni poziv za sve medije u paketu. Skupština grada će najverovatnije na narednoj sednici usvojiti model privatizacije, a Televizija Smederevo će se naći na prodaji u novom zakonskom roku – tvrdi Ristićeva.

Zanimljivo je da je odluka o modelu privatizacije povučena sa jednog od prethodnih skupštinskih zasedanja, a nedavno je stavljena van snage. To je doprinelo da lokalna televizija, dok čeka „ sudnji dan”, izgubi i pravo na finansiranje iz gradske kase, jer je ta opcija uskraćena svim medijima za koje nije oglašena prodaja.

Da li će smederevska televizija prestati da postoji umnogome će zavisiti od akta kojim Vlada Srbije treba bliže da odredi prenos kapitala medija na zaposlene. Po starom, pravo na akcije medijski radnici imaju samo ako prethodno nisu uzeli besplatne akcije drugih javnih preduzeća. Ako se to ne promeni, Televiziju Smederevo, sva je prilika, čeka katanac, jer, nezvanično, svih sedam preostalih radnika uzeli su svojevremeno „Dinkićeve akcije”.

Televizija Smederevo nema sopstveni prostor, već posluje u prostorijama u vlasništvu grada. Oprema je dotrajala i zastarela, a u poslednjih osam godina osnivač nije ništa ulagao u ovu medijsku kuću. Najveći broj zaposlenih izjasnio se za napuštanje firme uz otpremninu, a među njima je i direktorka.

UNS: Vlada da donese pravilnik o besplatnom prenosu kapitala

Udruženje novinara Srbije  zatražilo je od Vlade Srbije da što pre donese pravilnik na osnovu kojeg će biti poznata procedura besplatnog prenosa kapitala medija na novinare i medijske radnike koji se za to opredele.

UNS je takođe poručilo medijskim preduzećima za koja Agencija za privatizaciju nije objavila javni poziv za prodaju kapitala da u besplatnom preuzimanju kapitala vide šansu za opstanak medija i očuvanja radnih mesta u njima.

UNS saopštava da se to odnosi na medijska preduzeće kojima sleduju pravo na besplatan prenos kapitala ili likvidacija.

Iz tog udruženja podsećaju da je nekoliko medija izrazilo želju da nastavi svoj rad tako što će zaposleni, bivši zaposleni ili penzioneri u tim medijima, a koji nisu upisali akcije drugih javnih preduzeća, preuzeti vlasništvo u njima bez naknade. (Tanjug)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi