Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  RTV Ćuprija ide u likvidaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

02. 07. 2015.

Autor: Z. Gligorijević Izvor: Politika

RTV Ćuprija ide u likvidaciju

Radio-televizija Ćuprija od juče je prvi medij u Srbiji u kome je počeo postupak likvidacije, jer su odbornici Skupštine opštine izglasali ovaj model, koji je nekoliko sati pre sednice jednoglasno usvojilo Opštinsko veće.

Zaposleni će minimum 120 dana primati platu iz likvidacione mase, a Nenad Šćepanović, likvidacioni upravnik, koji je imenovan na sednici, ostaviće određen broj radnika da završe ovaj proces. U RTV Ćuprija ostalo je 28 zaposlenih, jer se 10 njih izjasnilo za opciju tehnološkog viška i po Zakonu o radu uzelo opštinske otpremnine od oko 200.000 dinara.

Sindikat novinara Srbije smatra da su odbornici prekršili Zakon o javnom informisanju i Zakon o privatizaciji, jer je televizija morala da uđe u proces privatizacije, a nikako likvidacije, a da je Bojan Knežević, direktor RTV Ćuprija, načinio krivično delo, jer je bio u obavezi da uradi procenu vrednosti kapitala.

Zanimljivo je da se ova tačka našla kao dopuna dnevnog reda skupštine, sazvane po hitnom postupku. Diskusija je bila žučna, jer su odbornici opozicije pokušali da je skinu s dnevnog reda, smatrajući da nema razloga da se o tome odlučuje po hitnom postupku i da nije reč o 30 radnika, već o skoro 90 ljudi koji će ostati bez primanja, jer svaki zaposleni ima porodicu sa najmanje tri člana. Oni su zamerali što nije moglo da se nađe 40.000 dinara da bi se platila procena vrednosti kapitala i pitali zbog čega Ćuprija mora da bude prva opština koja će novinare poslati na ulicu.

Skupštinska većina, koju čini koalicija SNS–DS–PUPS, njihov stav komentarisala je kao zadobijanje jeftinih političkih poena i lekciju o privatizaciji. Diskusija je prekinuta, a predlog je usvojen sa 17 glasova „za” i pet „protiv”. Odbornici opozicije tada su napustili sednicu.

Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija, za „Politiku” je rekao da lokalna samouprava donosi osnivački akt za javna preduzeća, ali i akt o gašenju određenih javnih preduzeća. Pošto direktor nije uradio procenu vrednosti kapitala, iako je bio u obavezi da to učini do 1. jula, Opštinsko veće usvojilo je predlog za likvidaciju.

– To znači da smo ušli u proces likvidacije koji traje najmanje četiri meseca. Ukoliko samo jedan radnik dobije otkaz, proces mora da se okonča. U protivnom, firma može da se vrati u aktivno stanje – navodi Erić za naš list i dodaje da će oprema biti vraćena osnivaču, koji će čekati neka bolja vremena, s obzirom na to da od RRA imaju dozvolu za emitovanje programa do 2018. godine.

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, ocenila je da je čudno da se televizija u čiju je opremu puno uloženo i koja je digitalizovana tera u likvidaciju.

– Pitamo se da li postoji mogućnost da se na mala vrata firma ustupi nekom drugom i da se prečicom spreči izlazak na tržište. Svim sredstvima borićemo se za ono što Ustav dozvoljava, jer zakon mora da se poštuje dok ga sud ne ospori – ocenjuje Čabarkapa za naš list i dodaje da će SINOS uputiti pismo Kori Udovički, ministarki državne uprave i lokalne samouprave, i odbornicima SO Ćuprija da Zakon o javnom informisanju i Zakon o privatizaciji nisu poštovani.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi