Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Poslanici o privatizaciji Tanjuga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

29. 06. 2015.

Izvor: Tanjug

Poslanici o privatizaciji Tanjuga

Novinska agencija Tanjug je respektabilna medijska kuća, čija privatizacija je trebalo ranije da bude dobro pripremljena, ocenjeno je u parlamentarnoj raspravi o izmenama Zakona o informisanju, kojima je rok za privatizaciju medija u vlasništvu države produžen do 31. oktobra.

Lider Nove Srbije Zoran Živković je zapitao kako je moguće da je država, koja je vlasnik Tanjuga, dopustila da se probije rok za privatizaciju te agencije i da ona, kako je naveo, bude razlog za izmene zakona.

"Tanjug je ozbiljna novinska kuća, agencija koja zavređuje pažnju svih u Srbiji, posebno onih koji su vezani za državu, koji trenutno iz ovog ili onog razloga, na sreću ili nesreću vode državu", rekao je Živković i kritikovao državu da nije bila sposobna da sprovede zakon koji je sama donela i obavi privatizaciju nacionalne agencije do 1. jula.

Poslanik Janko Veselinović primetio je da "i malo dete u Srbiji zna kada se kaže 'kako Tanjug javlja' i da to stvara respekt".

"Tanjug je respektabilna novinska agencija sa dugom tradicijom i vi je gospodine Tasovac i cela vlada stavljate u koš onih institucija koje će uskoro, verovatno nestati, odnosno njihova sudbina je neizvesna", rekao je Veselinović.

"Novinska Agencija Tanjug je pravno rečeno, sui generis, specifičnog položaja u tradiciji i ulozi koju ima u Srbiji... Vi na neki način uništavate Tanjug koji funkcioniše toliko vremena", rekao je on.

Poslanica DS Vesna Marjanović upitala je zašto je rok za Tanjug duži nego za Radio Jugoslaviju, kada je reč o izdvajanjima koja su znatno manja za taj radio, koji, kako je rekla, za razliku od Tanjuga, ne remeti konkurenciju.

"Ako produžavamo rokove treba da bude ravnopravan tretman za sve", rekla je Marjanović. 

Poslanik SNS Vladimir Đukanović prebacio je poslanicima opozicije da su se sada zabrinuli za Tanjug, a da su upravo oni godinama uništavali državnu agenciju.

"Što se tiče Tanjuga, i to je možda najbolji primer kako su mediji ovde funkcionisali, imali smo državnu agenciju koja je 17 godina bila u minusu, uništavana zato što je tadašnja vlast favorizovala isključivo dve privatne agencije. I nemoj oni sada da plaču nad Tanjugom, favorizovali su prvo jednu od tih agencija, znamo svi o kome se radi, davali im ekskluzivitete u svemu, u praćenju političara i događaja, a Tanjug je stavljen sa strane da isprati događaj, reda radi, jer je državna agencija", rekao je Đukanović.

Nasuprot tome, primetio je, danas je rad Tanjuga potpuno nezavisan, što su, dodao je, ocenili i preneli i svetski mediji, čak vodeće svetske agencije. 

"Danas imate Tanjug kao profitabilan i u plusu i koji dobro radi, a to niko neće da kaže", naveo je Đukanović. 

Ministar Tasovac je, odgovarajući poslanicima, rekao da on ne bi "prejudicirao katastrofičan ishod izlaska države iz vlasničke strukture Tanjuga", prema kojem i sam, kako je naveo, gaji jak emotivan odnos.  

"Država treba da stvori fer poziciju, pored Tanjuga postoje još dve novinske agencije i stvoriće se uslovi da svi imaju jednaku startnu poziciju", naglasio je Tasovac i istakao da je rok za privatiziju do 31. oktobra, ali da ona može i ranije da se završi. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi