Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  SINOS i PROUNS podneli amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju i medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

23. 06. 2015.

Izvor: sinos.rs

SINOS i PROUNS podneli amandman na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju i medijima

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) dostavili su danas šefovima svih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije amandman na Zakon o javnom informisanju i medijima.

 

SINOS i PROUNS predlažu brisanje člana 32. stav 4. Zakona o javnom informisanju i medijima kojim je lokalnoj samoupravi (i državi) oduzeto Ustavom garantovano pravo da osnivaju medije. 

Umesto toga, SINOS i PROUNS predlažu unošenje stava kojim se firmama iz "of-šor zone" zabranjuje da neposredno ili posredno budu vlasnici medija. Takva zakonska rešenja su u skladu sa evropskom praksom i garantuju transparentnost vlasništva.
   
SINOS i PROUNS apeluju na narodne poslanike Skupštine Srbije da predloženim  izmenama i dopunama usklade naše medijsko zakonodavstvo sa evropskim standardima, preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2007. godine, Medijskom studijom, važećom Medijskom strategijom Vlade Srbije i odlukama Ustavnog suda od 18. aprila 2012. i oktobra 2013. godine.

Sindikat novinara Srbije i Profesionalno udruženje novinara Srbije predlažu i ukidanje diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih rešenja kojima se pojedina novinarska udruženja i organizacije isključuju iz projektnog finansiranja i konkursnih komisija.
   
SINOS i PROUNS podneli su septembra 2014. godine Inicijativu za ocenu ustavnosti seta medijskih zakona a novembra iste godine i Predlog privremenih mera o nesprovođenju Zakona dok se Ustavni sud ne izjasni o predloženoj Inicijativi, ali odgovora nema.
 
U prilogu saopštenju je amandman koji su podneli SINOS i PROUNS.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi