Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Mirković: Neće biti iskakanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

20. 06. 2015.

Izvor: Fonet

Mirković: Neće biti iskakanja

Kada budete videli kako su koncipirane izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, biće vam jasno da nikakvih iskakanja neće biti posle 31. oktobra, izjavio je večeras državni sekretar Ministarstv akulture i informisanja Saša Mirković i poručio da Vlada Srbije neće odustati od izlaska države iz vlasništva u medijima.

 

Mirković je, u emisiji "Tema dana" na televiziji B92, rekao da će zaposleni u medijima, koji do 1. jula ne budu ispunili uslove za oglašavanje aukcije, imati mogućnost da dobiju besplatne akcije, po kriterijumima utvrđenim podzakonskim aktima.

Danas je Vlada uputila Skupštini Srbije Predlog izmena idopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, potvrio je Mirković i objasnio da je najvažnija promena u vezi sa datumom 1. jul, do kojeg je proces privatizacije trebalo da bude okončan.

Sada je, međutim, to rok do koga mora biti oglašena prodaja državnog kapitala u medijima koji su dostavili kompletnu dokumentaciju za proces privatizacije.

Kada je Zakon stupio na snagu sredinom avgusta, lokalne samouprave i mediji kojima su one osnivači bili su u obavezi da pokrenu proces da bi se sprovela privatizacija, ali oni nisu to uradili, uprkos upozorenjima Ministarstva i Agencijeza privatizaciju.

On je istakao da im je zbog toga Agencija uputila saopštenje kojim je svim medijima naložila da dostave do 1. aprila neophodnu dokumentaciju, čime su stvari ubrzane, ali nedovoljno.

Navodeći i da su 28. maja usvojene izmene Zakona o privatizaciji, Mirković je ocenio da je država time olakšala proces privatizacije medija, jer je definisala šta bi trebalo da urade da bi postali atraktivniji za kupce.

Mirković je ponovio i da je izlazak države iz vlasničke strukture zasnovan na definisanju istovetnih startnih pozicija za sve medije u Srbiji. On smatra i da je Vlada dobro učinila što je predložila izmene Zakona, jer je bolje dati šansu potencijalnim kupcima, nego podvući crtu.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović ocenio je u istoj emisiji da većina novinara pozdravlja činjenicu da će proces privatizacije da se nastavi i posle 1. jula.

On je, međutim, upitao šta će biti sa onima koji ne predaju dokumentaciju do tog roka i da li će ti mediji biti ugašeni?

Brajović je podsetio i da je bilo medija koji su na vreme predali svu traženu dokumentaciju, pa je opet izostalo oglašavanje za njihovu prodaju.

Kao jedan od problema za preuzimanje besplatnih akcija u medijima, Brajović je ukazao na pitanje ko će u tim medijima ostati da radi, a ko će otići.

Upitan da li je medijsko tržište spremno da primi novinare koji bi ostali bez posla, Brajović je odgovorio da u kratkom roku to ne bi bilo moguće, navodeći da u oko 80 medija koji se privatizuju radi oko 2.000 ljudi.

Mi savetujemo ljudima da uzmu otpremnine i ako uzmu besplatne akcije, ako za to ispunjavaju uslove, a ne preporučujemo čekanje i odlaganje problema, rekao je Brajović. 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

22.06.

2015.

anonymous Миле Јаснић [neregistrovani] u 18:17

Клавир није за свакога

Као некада врсни ТВ новинар а сада Генерелни секретар Удружења новинара Србије, господин Нино Брајовић с правом се пита, али не даје могући одговор, шта ће бити са оиним медијима који до предвиђеног рока за приватизацију не предају потребну документацију, ко ће у тим медијима остати да ради а ко ће отићи. наводећи да у тим мдијима ради велики број новинара. Међутим, ни Нино Брајовић, а ни Генерални секретар културе и информисања Републике Србије, Саша Мирковић не примећују да је у локалним медијима, нарочито телевизијским, некада основаним у једнопартијском систему од стране партисјких моћника, највише упослених ”новинара” који са професионалним новинарством и том честитом професијом немају ништа заједничког осим послушништва према локалним властодршцима које и данас траје. То је велики терет, не само за успостављање реда и закона у медијском прострору Србије, него и за буџетско оптерећење у локалним самоуправам. Ако би се хтело, и држава имала политичке воље и одговорности према себи, законима и држави, а медијски еснаф довољно храбрости и воље зарад будућности и напретка новинарске професије, овај горући проблем могао би да не тиња, да се угљевље не распирује, него да се угаси, и онда зажари и подпали нови и светлији пламен српског медијског простора. Ради подсећања, у ово несрећно време српске транзиције, на хиљаде људи је остало без посла, било је ту добрих радника, занатлија свих профила, стручњака и стваралаца и нико од одговорних се због тога није нешто посебно забринуо нити законе доносио, и о тим несрећницима који су остали бењз посла, толико бринуо, колико се сада брине о можда 2000 запослених ”новинара”, од којих већина ради у лоаклним чиновничким медијима, као послушна најамна радна снага локалних моћника. То је слика данашњег медијског простора у Србији. Нажалост. А већина од њих би могла да нађе ухлебље у локалној привреди, па и у локалним самоуправама - према свом звању, знању и занату. Клавир није за свакога, тако ни оловка и микрофон, а још мање камера.

Odgovori
sub

20.06.

2015.

Магна карта [neregistrovani] u 19:37

Саша и Нино

И Мирковић и Брајовић говоре потпуно нереално. Да ли су баш сигурни да ће и њих заобићи ломови ако кола крену низбрдо? После ће бити, нисмо криви, нисмо знали, само смо спроводили политику владе .

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi