Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  SINOS poziva Vladu da spreči gašenje Radio Jugoslavije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

19. 06. 2015.

Izvor: sinos.rs

SINOS poziva Vladu da spreči gašenje Radio Jugoslavije

Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva Vladu Srbije da ne gasi Radio Jugoslaviju (Međunarodni radio Srbiju) jedinu srpsku radio-stanicu koja emituje program za inostranstvo na 12 jezika i njen sajt, na kome se mogu čuti i pročitati vesti na tim jezicima.

To bi trebalo da se dogodi 1. jula ove godine, u kojoj Radio Jugoslavija proslavlja osam decenija od osnivanja tada Kratkotalasne radio-stanice Beograd.

SINOS podseća da u medijskim zakonima piše da država ima javni interes da informiše svetsku javnost i Srbe u dijaspori i ne razume zašto Vlada gasi stanicu na čiji značaj ovih dana ukazuju čak i strane ambasade.

SINOS je zabrinut zbog "izuzetne posvećenosti" Ministarstva kulture i informisanja da sve medije privatizuje, što će, imajući iskustvo dosadašnje privatizacije, biti kraj postojanja ovih medija. Fascinantna je i snažna podrška koju medijska koalicija daje ministru Ivanu Tasovcu i državnom sekretaru Saši Mirkoviću da dovrše ovaj posao, a UNS i NUNS su verovatno jedina medijska udruženja u svetu koja se iz sve snage bore da njihovi članovi ostanu bez posla.

SINOS još jednom apeluje na Ustavni sud da se hitno izjasni o inicijativi koju smo sa Profesionalnim udruženjem novinara Srbije (PROUNS) podneli prošle godine o tome da li su medijski zakoni, u delu koji se odnosi na  zabranu lokalnoj samoupravi da osniva medije, u skladu sa Ustavom Srbije. SINOS upozorava Ustavni sud da će zbog odbijanja da se izjasni  o ovom  slučaju snositi odgovornost za primenu medijskih zakona čije će posledice biti teže za javnost i profesiju nego one iz devedesetih godina.

Još jednom podsećamo da je najvišim pravnim aktom države lokalnoj samoupravi garantovano pravo da bude osnivač medija. To je, zbog pluralizma vlasništva, predviđeno i Preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope iz 2007. godine, Medijskom studijom iz 2009. koju su pripremili eksperti Evropske komisije i Medijskom strategijom koju je usvojila ( a nikada nije revidirala) Vlada Srbije 2011. To je praksa zemalja Evropske unije ali i država u regionu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi