Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Država prodaje medije po skraćenoj proceduri
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

22. 05. 2015.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Država prodaje medije po skraćenoj proceduri

Agencija za privatizaciju narednih dana će početi sukcesivno sa raspisivanjem javnih poziva za privatizaciju medija, a imajući u vidu da je rok za njihovu prodaju do 1. jula, što je za malo više od mesec dana, biće primenjene skraćene procedure za završetak procesa privatizacije, rečeno je Danasu u toj agenciji. S obzirom na zakonske rokove, Agencija za privatizaciju intenzivno radi na kompletiranju dokumentacije potrebne za raspisivanje javnih poziva za privatizaciju medija iz portfelja Agencije.

Broj javnih poziva i za koje medije će biti raspisani prvi javni pozivi zavisiće od brzine kompletiranja potrebne dokumentacije, privatizacione dokumentacije preduzeća, procene vrednosti kapitala, odluke lokalnih samouprava o modelu privatizacije i drugo, objašnjavaju u Agenciji za naš list.

Podsetimo, Zakonom o javnom informisanju i medijima propisan je krajnji rok za izlazak države iz vlasništva u medijima do 1. jula ove godine, a na spisku je više od 70 medija. Akcije medija za koje ne bude zainteresovanih biće ponuđene zaposlenima, a ukoliko i oni ne prihvate ti mediji će biti ugašeni.

Mediji sa negativnim kapitalom najverovatnije će otići u stečaj. Do kašnjenja sa raspisivanjem javnih poziva za prodaju medija došlo je, jer osnivači medija, uglavnom lokalne samouprave, koji su bili dužni da dostave neophodnu dokumentaciju i donesu odluku o modelu privatizacije, to nisu uradili na vreme.

I dalje postoji određeni broj medija koji to još nije učinio, ali u Agenciji za privatizaciju nisu želeli da navedu koliko je takvih i o kojima je konkretno reč. Vlada Srbije, inače, prihvatila je juče predlog Ministarstva privrede da se za 17 firmi od strateškog značaja produži rok za privatizacija za godinu dana, među kojima je od medija jedino Politika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi