Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

06. 12. 2014.

Autor: I.Mićević, J. Simić Izvor: Večernje novosti

Medije žele amateri

Za kupovinu "Politike a.d." zainteresovan je samo student Miloš Paunović iz Kovina, na čijem spisku su još 93 firme koje bi želeo da pazari.

Za "Pančevac", list sa tradicijom dugom 145 godina, prijavili su se, između ostalih, autokuća i jedan kozmetičkofrizerski salon, koji je u međuvremenu odustao.

Spisak potencijalnih kupaca 49 medija, koji je objavilo Nezavisno udruženje no¬vinara Srbije, pokazao je da su na njemu većinom fizička lica koja sa novinarstvom i upravljanjem medijima nemaju dodirnih tačaka.

Ovi i ostali potencijalni kupci ne ulivaju mnogo poverenja za 2.500 zaposlenih u 74 lokalna medija koji čekaju privatizaciju.

Zabrinut sam za radna mesta kolega, jer na spisku ne vidim ozbiljne kupce koji bi bili zainteresovani da se bave medijskim biznisom kaže za "Novosti" Nino Brajović, iz Udruženja novinara Srbije.

Nije dobro što tu nema kompanija iz medijskog sektora i što je vrlo moguće da među ovim potencijalnim kupcima ima vrlo malo onih koji su ozbiljno zainteresovani. Iza ponekog imena možda se krije politički interes, ali sumnjam da tu ima ekonomskog potencijala.

Rekorderi prema broju medija koje bi da kupe su "Feedback Consulting and New Media Production" i Vladan Kostić. Kompanija iz Novog Sada, vlasnika Danijela Kulačina, poslala je pismo namere za devet medija u Vojvodini. Na njegovom spisku su novosadska televizija Apolo, "Dnevnik novine i časopisi", Informativni centar "Kikinda", preduzeća Bačka Topola i Vrbas, radiostanice Novi Bečej, Subotica i Zrenjanin, i RTV Bapa iz Bačke Palanke. Spekuliše se da je Kulačin "funkcioner iz senke" Treće Srbije, što ova partija demantuje.

Vladan Kostić izjasnio se da bi da kupio Bap TV i radiotelevizije Šabac, Smederevo, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Trstenik, Stara Pazova, Mladenovac, Inđija, Brus i BC Info iz Bele Crkve. Za novosadski "Dnevnik holding" zainteresovana je "MK grupa" Miodraga Kostića, dok bi "Dnevnik štampa-riju" da kupi jedina firma na spisku koja je registrovana u inostranstvu "Sad Klaudijus kapital" iz Velike Britanije.

Najviše zainteresovanih je za kupovinu BC "Info" iz Bele Crkve ukupno šest. Toliki broj interesenata ima i list "Pančevac", dok je po pet interesenata za "Glas Podrinja" iz Šapca, "Nedeljne novine" iz Bačke Palanke i Radio Sombor.

Opština Tutin kupuje svoje?!

Samo se Opština Tutin prijavila da je zainteresovana da kupi In¬formativni centar u ovom gradu. Sasvim je neobično da se opšti¬na, u čijem je sada vlasništvu ovaj centar, javlja kao potencijalni kupac, jer se privatizacija i organizuje da bi država, pokrajina i lokalne samouprave izašle iz vlasništva u medijima. Lokalni mediji mogu da budu u vlasništvu nacionalnih saveta, ali nikako opštine. Ovo je dokaz više koliko je malo ozbiljnih kupaca na listi zainteresovanih, ocenjuje Brajović.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

07.12.

2014.

Sasa [neregistrovani] u 21:16

Bruka

Sramota

Spisak je sraman i pokazuje da je ovakva divlja i ubrzana privatizacija katastrofalna za ostvarivanje prava na informisanje na lokalnom nivou. A šta mislite, što se niko nije javio za dve velike televizije, NTV u Nišu i RTK u Kruševcu. Pa zato što tamo naprednjaci imaju svoje, Gašićeve televizije, Zonu plus u Nišu i TV Plus u Kruševcu. Tamo će nezavisno, državnim novcem od projekata, da informišu naprednjački mediji, kao što je to već slučaj u Zaječaru sa BEST televizijom Saše Mirkovića. Ali uz stavljanje Studia B pod kontrolu, to je bio i cilj novih zakona.

Odgovori
ned

07.12.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 11:59

НИЈЕ САМО ТО У ПИТАЊУ

Није само у питању ко ће остати , не дај Боже, без посла. Приватизација медија, на начин који се упорно намеће, донеће општу несрећу овој и иначе земљи у големој кризи. И слепом је, наиме, видно шта се већ годинама збива на ”тржишту”, чему и коме служе разне новине и радио и тв станице. Не могу се набројати ни они, како се то обично каже, часни изузеци, јефр је већина у рукама знаних или скривених силника који немају везе са информисањем већ са својим личним или политичким интересима. УНС у том смислу мора, ако жели да буде барјактар части и професионализма, енергично у акцију, каже истину и не дозволи још једну, овог пута у својој бранши, општу пљачку која ће имати чак и теже последице од свега досад виђеног. Аман људи, ако се курта и мурта дочепају свих медија, па било то Политика, Новости, Дневник или Студио Б, где нам је онда крај. Нове газде ће њивити независно, истраживачко и сл.новинарство? Ма, хајте! И, да додам, читава ујдурма тешко да има везе са ЕУ - како неки уверавају!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi