Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Borba za „Dnevnik“ ili kvadratne metre?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

18. 11. 2014.

Autor: Đ. Vukmirović Izvor: Večernje novosti

Privatizacija

Borba za „Dnevnik“ ili kvadratne metre?

Kako će predstojeća privatizacija uticati na sudbinu jedinog dnevnog lista na srpskom jeziku koji se izdaje u Vojvodini

 

Na osnovu predloga Agencije za privatizaciju, Ministarstvo privrede će, do kraja ovog meseca, definisati modele privatizacije više od 500 preduzeća širom Srbije. Među njima je i novosadski „Dnevnik“ AD. To, međutim, ne znači i prodaju većinskog paketa akcija „Dnevnika“, jedinog dnevnog lista u Vojvodini na srpskom jeziku.

- Mi smo sa 45 odsto kapitala manjinski vlasnik „Dnevnik Vojvodina presa“ (DVP) koji je izdavač „Dnevnika“ - kaže za „Novosti“ Svetozar Karanović, v. d. direktora „Dnevnika“ AD. - Onaj ko nas kupi će, dakle, kupiti samo manjinski udeo u listu „Dnevnik“.

Vlasnik većinskih 55 odsto je, od 2005. godine kada je sporazumom Skupštine Vojvodine i tog nemačkog medijskog koncerna DVP formiran, bio VAC iz Esena. VAC je u isto vreme, pre dve godine, „Ist medija grupi“, sa sedištem u Rusiji, prodao svojih 50 odsto vlasništva u privrednom društvu „Politika novine i magazini“, a „Medija grupi Balkan“ GMBH, iz Nemačke, 55 odsto vlasništva DVP. Iza oba kupca, navodno, stoji biznismen iz Šapca Miroslav Bogićević.

- O vlasništvu ne mogu da govorim, a što se tiče prodaje „Dnevnika“ AD, mogu da potvrdim da će njegov budući vlasnik, uz 45 odsto kapitala u DVP, praktično kupiti i pravo da imenuje glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik“, jer je to predviđeno ugovorom o našem osnivanju iz 2005. - kaže direktor DVP Dušan Vlaović. 

A vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik“ trenutno je Miroljub Mijušković, bivši dopisnik „Politike“ iz Šapca i Novog Sada. Njega je, nedugo nakon što je Bogićević preuzeo DVP, imenovala skupština tog preduzeća, bez konsultacija sa „Dnevnikom“ AD.

Bilo kako bilo, onaj ko kupi „Dnevnik“ AD imenovaće i budućeg glavnog i odgovornog urednika lista „Dnevnik“, ali to teško da će biti glavni motiv kupovine, posebno ako se ima na umu da je DVP 2013. godinu završio sa gubitkom od čak 112 miliona dinara. Međutim, imovina „Dnevnika“ AD se procenjuje na više od milijardu dinara. Nju čine poslovna zgrada od 4.000 kvadrata (u njoj su „Dnevnik“ AD i, kao podstanar, DVP) i zgrada štamparije od 5.500 kvadratnih metara, obe na placu od 6.000 kvadrata, na izuzetno atraktivnoj lokaciji na Bulevaru oslobođenja.

- S druge strane, naši dugovi su oko 250 miliona dinara ili četiri puta manje od procenjene vrednosti - kaže Svetozar Karanović. - Znamo da je na poziv Agencije za privatizaciju s početka septembra stiglo više pisama o zainteresovanosti, ali o detaljima nismo obavešteni.

Detalje nije bilo moguće saznati ni u Agenciji za privatizaciju čiji stav je, prema rečima Zorana Pavića, direktora Sektora za komunkacije, da se imena potencijalnih kupaca ne objavljuju pre završetka poziva za slanje obavezujućih ponuda, koji tek treba da bude objavljen.

Kole (ni)je zainteresovan

ZA kupovinu „Dnevnika“ AD je, navodno, zainteresovana i MK grupa Miodraga Kostića u kojoj to, međutim, niti potvrđuju, niti izričito demantuju. Navode samo „da im je glavni interes u vezi s privatizacijom usmeren ka preduzećima iz oblasti agrara i hotelijerstva“.

- U skladu s poslovanjem kompanije, Agenciji za privatizaciju je poslat određen broj pisama zainteresovanosti. Ona su samo inicijalni korak i ne znači da će do konkretne kupovine određenog preduzeća i doći - dodaje se u pisanim odgovorima MK grupe na pitanja „Novosti“.

Vac

Prema,  takođe nezvaničnim informacijama, VAC je Bogićeviću DVP prodao na petogodišnju otplatu. Zbog finansijskih problema sa kojima se šabački biznismen suočava, otplata je, međutim, neredovna. Zbog toga, navodno, VAC razmišlja da raskine ugovor i ponovo preuzme DVP.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi