Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  „Politička likvidacija“ RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

03. 11. 2014.

Autor: Z. R. Izvor: Danas

„Politička likvidacija“ RTK

Među 104 domaće firme u kojima bi do kraja godine trebalo da bude pokrenut stečajni ili postupak likvidacije nalazi se i Radio-televizija Kragujevac (RTK). Izvori našeg lista bliski Agenciji za privatizaciju navode da će RTK uskoro otići u stečaj, jer nema zainteresovanih za njenu privatizaciju. Direktorka RTK Jovanka Marović tvrdi, međutim, da pokretanje stečajnog postupka u toj medijskoj kući, prema važećoj zakonskoj regulativi, nije moguće.

Ona objašnjava da se mediji ne mogu privatizovati samo prema Zakonu o privatizaciji, već da se, u slučajevima promene njihove vlasničke strukture, primenjuje i Zakon o javnom informisanju, prema kojem će medijske kuće potencijalnim kupcima biti nuđene tri puta, a predviđena je i besplatna podela akcija zaposlenima.

Naša sagovornica upozorava da promena vlasničke strukture u medijima do daljeg, ipak, nije moguća, jer nisu definisani metodi njihove privatizacije.

- Privatizacija medija u Srbiji i njihova eventualna likvidacija još uvek nisu mogući, ukoliko oni koji o tome odlučuju žele da poštuju zakone koje su sami predložili i usvojili. Ali, ako je neko odlučio da ukine, odnosno likvidira Radio-televiziju Kragujevac iz političkih razloga, onda me to u ovoj i ovakvoj Srbiji ne bi preterano iznenadilo, ističe Jovanka Marović.

Radio-televizija Kragujevac, javni servis i jedna od najvećih medijskih kuća u Srbiji, proizvodi i emituju dvadesetčetvoročasovni radio i televizijski program sedam dana u nedelji. RTK, koja je krajem 90-ih godina bila jedan od retkih slobodnih elektronskih medija u zemlji, dala je značajan doprinos demokratizaciji Srbije.

Za posao strepi oko 3.300 radnika

Više od 40 firmi od 104, koliko ih je predviđeno za stečaj ili likvidaciju, nema nijednog zaposlenog, a među takvima je i kragujevačko preduzeće Dizajn D. P. U ostalim firmama, viđenim za stečaj ili likvidaciju do kraja godine, zaposleno je ukupno oko 3.300 radnika.

 

Komentari (4)

ostavi komentar
sub

08.11.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 11:44

pPRAVA SLIKA RADIO TELEVIZIJE KRAGUJEVAC

5
Račun Radio televizije Kragujevac u blokadi 128 dana

Tanjug | 07. 11. 2014. - 21:35h | Komentara: 0
Oko 100 zaposlenih u Radio televiziji Kragujevac zabrinuto je za svoju budućnost zato što je 128 dana u neprekidnoj blokadi račun tog gradskog medija, kao i zbog toga što je u grupi od sto preduzeća u Srbiji za koja se na javnom konkursu za privatizaciju niko nije javio.

U sindikatu "Nezavisnost" kažu da je račun gradske televizije blokiran zbog neodgovorne politike rukovodstva, dok u rukovodstvu navode da blokada računa ima političku pozadinu.

Predsednik tog sindikata Goran Antonijević u izjavi Tanjugu rekao je da su zaposleni poslednju platu dobili za avgust i da nema izgleda da je dobiju do kraja godine.

On navodi da je sindikat zatražio i dobio Narodne banke Srbije dokumentaciju koja pokazuje da je račun RTK blokiran zbog dugovanja u iznosu od 24 miliona dinara.

"Račun je uglavnom u blokadi zbog potraživanja PIO fonda i Poreske uprave grada Kragujevca na ime obaveza za penziono i invalidsko osiguranje koje nisu uplaćene za dve godine, kao i zbog neuplaćivanja PDV na zarade", rekao je Antonijević i dodao da i drugi poverioci imaju potraživanja, među kojima su i zaposleni koji su tužili RTK zbog troškova prevoza, jubilarnih nagrada i po drugih osnovama.

Antonijević navodi i da su juče u RTK došli prinudni izvršitelji po izvršnoj sudskoj presudi za iznos od oko 250.000 dinara, ali da, kako je rekao, nisu izvršili popis imovine jer direktorka Jovanka Marović nije bila tu, te da će, prema njegovim saznanjima, doći naredne sedmice.

Marovićeva, koja je danas službeno bila u Beogradu, je rekla da dugovanja RTK iznose oko šest miliona dinara, a da oko 17 mliona dinara iznose kamate.

Ona je ocenila i "da blokada računa RTK ima političku pozadinu", jer kako je navela, "ima nacionalnih televizija koje mnogo više duguju na ime doprinosa i poreza pa im računi nisu blokirani".

Komentarišući njenu izjavu Antonijević kaže da dolazak prinudnih izvršitelja nema političku pozadinu, jer, kako kaže, oni su došli zato što ih je angažovao neko koje dobio izvršnu sudsku presudu protiv RTK.

On smatra da je direktorka nesavno rukovodila preduzećem i navodi da je dozvolila da oko 70 odsto zaposlenih tuži RTK , između ostalog i za tri godine neplaćenih troškova prevoza, iako je znala da će izgubiti spor i da će plaćati sudske i troškove advokata.

"Pokušavali smo da nađemo neko kompromisno rešenje sa direktorkom, što se tiče prevoza, ali ona to nije prihvatila zbog čega su radnici podneli tužbe", rekao je Antonijević i dodao da je RTK samo na ime sudskih i troškova advokata po tužbama radnika morao da plati oko milion dinara.

Radio televizija Kragujevac mesečno je dobijala oko pet miliona dinara od osnivača odnosno gradske uprave, a od 1. septembra ovaj medij je na projektnom finansiranju.

Odgovori
uto

04.11.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:42

RTK "UBILA" PROFESIJU NOVINAR

Kada o ovome govori Jovanka Marović, onda je sve jasno! Ta ,ne bih mogao da kožem, koleginica je profesiju novinr obeščastila, dovela do dna, ona je bila najobičniji glasnogovornik doskorašpnjeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i njegove još uvek nepostojeće političke stranke Zajedno za Šumadiju(nije stranka zvanično registrovana,jer od maja ne može da prikupi 10.000 potpisa).Lokalno novinarstvo u Kragujevcu zbog Radio televizije Kragujevac preživljava najteže dane,jer je ,uz nekoliko časnih novinara, sve ostalo dovedeno sa kasa privatnih trgovačkih radnji, iz sluzžbe obezbedjenja nekadašnje "Zastave" ,ili po rodjačkim odnosima. Jedna od urednica i voditelj informativne emisije je ćerka bivšeg gradskog većnika ( do pre nekoliko dana,kada je mandat izgibila koalicija V.Stevanovića) .
Dakle, to je ta slika RTK sa Jovankom Marović na čelu. Ovu televiziju ,inače, u Kragujevcu zovu VERKOVIZIJA! Pogodite , zašto.
Inače, elektronske medije treba udaljiti od vlasti,kako republičke,tako i lokalne. Radio televizija Kragujevac je slika i prilika udvorišta jednoj lokalnoj stranci i čoveku koji je izigravao šerifa u Kragujevcu , bez čijeg potpisa niko nije mogao da bude primljen na posao(makar i kurirka),ako nema partijsku knjižicu njegove stranke.
Za te i takve je služila Jovanka Marović,kao i autor teksta, dopisnik Danasa iz Kragujevca, Zoran Radovanović. Poznat je po tome što je izvestio na stranicama tog uglednog lista o dogadjaju koji se nije ni zbio.
Inače,

Odgovori
uto

04.11.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:19

za sad bez dobrog naslova

Doticna direktorka se svojski potrudila ( iz svog znanja ili nesposbnosti u pravi razlog necu da ulazim) da RTK ali doslovno upropasti kako profesionalno tako i materijalno. Sadasnje stanje ove mediske kuce je posledica njenog upravljanja istog ( mada moram priznati da ni njeni predhodnici nisu bili puno bolji ali je ona definitivno najgora od svih dosadasnjih). Na zalost istina je da predstavnici vlasti zele potpunu kontrolu na mediskoj sceni Srbije i verovatno ce svoje namere ostvariti ( na zalost) ali ja nebih zanemario odgovornost zaposlenih u medijima zato sto su dozvolili ovakvo stanje u istim. Elem da ne duzim " potovane" kolege su se toliko uvukle politicarima da ih uglavnom razlikujemo po broju cipela i boji pertli ( uz cast izuzecima, doduse retkim) da ovakvo stanje u opste i ne cudi ( tu svrstavam i ove " novinare" iz Beograda )koji su se svojski potrudili da za sitne novce prodaju ono malo sto su imali ( ako su to ikada i imali).

Odgovori
pon

03.11.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:33

САМО СЛОЖНО

Не губите спокојност, држите се сложно, без патетике и констатација ”ништа ме не изненађује”. Ово је, ипак, Србија. Каква је да је. Само аргументи могу да помогну. Због тога не улећите, било где да сте, у пропаганду да без приватизације нема спаса јер тако, наводно, Европа хоће. А није, проверите, тачно. Уласком нечијих пара газду мењате, није курта али јесте - мурта. Самосталност чува професионализам, непрестано усавршавање, лично поштење. Черчил је причао о дивној професији коју ваља на време напустити. То не саветујем, али немојте са ђаволом садити тикве. Слугерањство се обија о главу. без обзира на то ко вам је газда: власт, опозиција, тајкун...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi