Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Građani traže da novinari pitaju: NIS najavio niže cene goriva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

16. 04. 2020.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Građani traže da novinari pitaju: NIS najavio niže cene goriva

"Zašto cena benzina nije pala? Cena nafte se strmoglavila u svetu i najniža je u poslednjih nekoliko godina. U Austriji je dizel gorivo ispod evra, a kod nas 1,3 evra", pitanje je koje je Udruženje novinara Srbije dobilo za rubriku "Građani traže da novinari pitaju".

Naftna industrija Srbije odgovorila je UNS-u da se ovih dana može očekivati dodatno sniženje cena naftnih derivata na maloprodajnim objektima NIS-a.

Kao reakcija na obaranje cena nafte na svetskim tržištima iz NIS-a navode da su u prethodnih mesec dana maloprodajne cene benzina i dizela smanjene za 13 dinara po litru.

U odgovoru se navodi da na cenu utiče to što se sada troši nafta nabavljena i ranije, po višim cenama. Dodaju i da je skočila vrednost dolara, valute kojom se najčešće trguje naftom.

"Zalihe derivata kako globalnih tako i regionalnih  proizvođača, trejdera, uvoznika, veletrgovaca, pa i maloprodavaca, nabavljene su po višim cenama u ranijem periodu, tako da ekonomska logika nalaže da se zalihe obnavljaju jeftinijom robom što obara prosečnu nabavnu cenu i dozvoljava postepeno sniženje cena. To znači da tekuća cenovna situacija na berzama, kao i ranije u sličnim situacijama, ne može da se reflektuje u realnom vremenu na cene derivata u prodaji. Na cene je takođe uticao i rast kursa dolara koji je porastao u navedenom periodu za 2.3 odsto", kažu u odgovoru UNS-u iz NIS-a.

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije odgovorili su UNS-u da je visok udeo državnih akciza, odnosno 57 odsto od cene dizela ili 85.28 dinara po litru, takođe jedan od razloga visoke cene.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, naveo je da je trend pada cena sirove nafte počeo još 6. januara, a to se na cene goriva u Srbiji odrazilo sa zadrškom od nekoliko nedelja i traje do danas.

Međutim, po njegovim rečima, cena goriva kod nas, sa svim fiskalnim nametima i drugim fiksnim troškovima teško može biti ispod 100 dinara.

"Hipotetički da vam neko pokloni sirovu naftu za nula dolara, vi samo da je transportujete recimo iz Crnog mora do Krka, pa odatle naftovodom do rafinerije, zatim da je preradite u tehnološki veoma složenim procesima, platite državne dažbine i dopremite gorivo do benzinske stanice, litra ni benzina ni dizela ne bi mogla da košta manje od 100 dinara", kaže Mićović.

Kao jedan od razloga za sporo reagovanje srpskog tržišta na promene cene nafte u svetu Mićović navodi da je "razvijenost tržišne konkurencije ključna za brzinu promene kada cene na svetskom tržištu padaju".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi