Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić na pismo UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

31. 05. 2019.

Odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić na pismo UNS-a

Udruženju novinara Srbije (UNS) stigao je odgovor iz kabineta premijerke Ane Brnabić na jučerašnje pismo UNS-a u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog izmena u tekstu Nacrta strategije razvoja sistema javnog informisanja, o kojim članovi Radne grupe za njegovu izradu nisu bili upoznati. Odgovor prenosimo u celosti.

Strategija razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) je dokument koji je naša javnost sa razlogom nestrpljivo očekivala i njenoj izradi smo pristupili temeljno i odgovorno, uzimajući u obzir sve postojeće, ali i neke potencijalne probleme koji bi se po njenom usvajanju mogli pojaviti.

Vlada Srbije je nacrt teksta Medijske strategije uputila ranije ovog meseca Evropskoj komisiji na mišljenje, o čemu je predsednica Vlade Srbije informisala članove Radne grupe zadužene za izradu ovog dokumenta na sastanku održanom 17. maja. Ovo naglašavamo jer se u javnosti stvara utisak da je tekst Medijske strategije konačan, što nije tačno.

Podsećamo još jedanput da je proces usvajanja Medijske strategije bio inkluzivan i transparentan, što je potvrđeno i u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku. Javna rasprava je organizovana sa ciljem da građani i institucije koji nisu učestvovali u postupku izrade radne verzije dokumenta mogu da daju svoje primedbe i sugestije, i na taj način ovaj dokument učine obuhvatnijim. Ovo je prvi dokument na čijem se radu postupilo na ovaj način uz potpuni uvid javnosti.

Generalni sekretarijat vlade je, nakon održane javne rasprave, razmotrio više od 300 pristiglih primedbi, od kojih je prihvaćeno nešto više od 80 njih. Očekujemo da uskoro dobijemo mišljenje Evropske komisije. Nakon toga, dokument će ponovo biti predočen članovima radne grupe i pripremljen za usvajanje na sednici Vlade Srbije čije će ceo postupak donošenja Medijske strategije biti u potpunosti inkluzivan kao što je to od prvog trenutka.

Vlada očekuje da će nakon usvajanja konačnog dokumenta biti stvoreni uslovi da se medijska scena učini boljom, kako bi se nivo informisanja građana i položaja novinara dodatno unapredio. Nakon usvajanja strateškog dokumenta nas tek čeka težak i odgovoran rad i na izmeni postojeće zakonske regulative, ali i na njenoj primeni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi