Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor pokrajinske sekretarke UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

09. 09. 2024.

Izvor: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama

Odgovor pokrajinske sekretarke UNS-u

Pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković je Udruženju novinara Srbije (UNS) odgovorila na pitanje da li će preduzeti nešto u vezi sa tim što je, suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima, Pokrajinski sekretarijat „Medijakultu“ dodelio novac za projekat koji će u celosti realizovati druge firme. Odgovor prenosimo u celosti.

 

Poštovani,

Na osnovu Vašeg Dopisa od 03. septembra 2024. godine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama odgovara Vam na pitanje, a koje glasi:

„Zadruga „Medijakult“ je prilikom prijave na konkurs za sufinansiranje medijskih projekata, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat, u budžetu sav novac namenila uslugama za koje će angažovati druga lica, čime je, po Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM), prekršila uslove učešća na konkursu.

„Učesnik konkursa, koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, može angažovati drugo lice za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20% od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta, pod uslovom da je to lice upisano u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja“, piše u Zakonu.

Molim Vas da nam za sajt UNS-a odgovorite da li ćete nešto preduzeti po ovom pitanju.

Vaše pitanje ne smatramo lošom namerom, međutim, doneli ste pogrešan zaključak u primeni pozitivnih propisa Republike Srbije.

Dopis ste poslali 3. septembra 2024. godine. Ali već jedan dan kasnije, 4. septembra objavili ste na Vašem sajtu da „pokrajinska sekretarka Aleksandra Ćirić Bošković nije odgovorila..."

Ovim putem Vas obaveštavamo da odgovaramo na sva pitanja u propisanom roku. I zbog Vaših ranijih saopštenja, o rokovima ćemo Vam dati odgovor, ali da Vam prvo odgovorimo na pitanje koje ste postavili.

Kao što ste već objavili 4. septembra 2024. godine, u čl. 23. st. 8. Zakona o javnom informisanju i medijima određeno je da „Učesnik konkursa, koji ne raspolaže odgovarajućim kapacitetima, može angažovati drugo lice za proizvodnju medijskog sadržaja čija vrednost ne prelazi 20% od iznosa sredstava koji je organ dodelio za realizaciju projekta, pod uslovom da je to lice upisano u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja."

Angažovanje drugih pravnih lica u specifikaciji budžeta projekta pripadaju Operativnim troškovima. Dok preduzetnici, odnosno fizička lica nisu pravna lica i svrstavaju se u Personalne troškove. Preduzetnik se angažuje za realizaciju projekta, te zajedno sa nosiocem projekta čini projektni tim. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izdalo je Smernice za definisanje i pravdanje troškova projekata proizvodnje medijskih sadržaja i projekata stručne edukacije, unapređenja profesionalnih i etičkih standarda i istraživanja u oblasti javnog informisanja, gde je određeno da se kao Personalni troškovi priznaju troškovi angažovanja lica koji imaju registrovanu preduzetničku delatnost i sa kojima je potpisan ugovor o saradnji na realizaciji projekta.

U Zakonu o javnom informisanju i medijima određeno je da proizvođač medijskog sadržaja mora biti upisan u Evidenciju proizvođača medijskih sadržaja u Agenciji za privredne registre. Međutim, kao što i sami znate, Agencija za privredne registre upis će vršiti od 1. januara 2025. godine.

Na osnovu gore navedenog, Zadruga „Medijakult“ nije prekršila uslove učešća na konkursu. Nije prekršio niko od proizvođača medijskih sadržaja ako je angažovao preduzetnika, a u skladu sa Smernicama za definisanje i pravdanje troškova projekata proizvodnje medijskih sadržaja i projekata stručne edukacije, unapređenja profesionalnih i etičkih standarda i istraživanja u oblasti javnog informisanja.

Udruženje novinara Srbije (UNS), odnosno glavna i odgovorna urednica sajta UNS-a Kristina Kovač Nastasić, podnela je Zahteve za dostupnost informacijama od javnog značaja 15. i 20. avgusta 2024. godine, a Odgovori na Zahteve upućeni su 27. avgusta. 2024. godine.

Na osnovu čl. 16. st. 1. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja („Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 105/2021) organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavesti o posedovanju informacije, stavi mu na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno izda mu ili uputi kopiju tog dokumenta. Kopija dokumenta je upućena tražiocu danom napuštanja pisarnice organa vlasti od koga je informacija tražena odnosno danom upućivanja elektronske pošte. Međutim, glavna i odgovorna urednica sajta UNS-a Kristina Kovač Nastasić

je 26. avgusta 2024. godine objavila tekst na sajtu UNS-a pod nazivom: „Svi negde žurimo, kasnimo..." - kako izgleda medijski projekat kojem je pokrajinska komisija dodelila 5 miliona dinara", gde je između ostalog napisano: „Iako je Udruženje novinara Srbije od Pokrajinskog sekretarijata, po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, zatražilo i bodovne liste koje su pri oceni projekata popunjavali svi članovi komisije pojedinačno po kategorijama, do danas ih nismo dobili."

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja određuje rok za odgovor, a to je najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva. Međutim, tražilac informacije, odnosno UNS objavio je da Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama nije odgovorio Zahtevu, iako zakonski rok nije istekao.

Ne sumnjamo da tražilac informacije poznaje navedeni Zakon, ali danas treba objaviti vest bila tačna ili ne. Iako vest uvek podrazumeva da je tačna. U suprotnom se govori o lažnim vestima.

Prvo, što smo naveli u našem odgovoru o rokovima, a to je da ste poslali dopis i 3. septembra 2024. godine. Ali već jedan dan kasnije, 4. septembra, novinarka sajta UNS-a Aleksndra Ničić, koja je i tražilac informacije, objavila je na Vašem sajtu tekst sa naslovom „Pokrajinska sekretarka ćuti, MIT: Tražićemo informacije u vezi sa dodelom sredstava „Medijakultu" i u tekstu ste naveli da „pokrajinska sekretarka Aleksandra Ćirić Bošković nije odgovorila..."

Kao što smo već napomenuli, odgovaramo na sva pitanja u propisanom roku.

ZAHTEV

Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, tražimo od glavnog urednika UNS-a da objavite na Vašem mediju ovaj odgovor u celosti, bez odlaganja, jer smatramo da su Vaše informacije neistinite.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi