Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Dragiša Petrović: Otvoreno pismo Rakočeviću i Brajoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

05. 08. 2024.

Autor: Dragiša Petrović

Dragiša Petrović: Otvoreno pismo Rakočeviću i Brajoviću

Više od pola veka sam član UNS-a. Sećam se onih prvih crnih članskih knjižica, pa crvenih, pa opet u nekoj drugoj boji...

Uvek sam verovao, jer se UNS tako ponašao, da je na strani istine i da nikada nije prilepak određenoj političkoj grupaciji. Nažalost, od dolaska g. Živojina Rakočevića za predsednika, koji se lepo udomio  u Gračanici tamo odvevši i ime UNS (podelio organizaciju) i preuzimanja glavne palice od strane O. Milošević i još jednog kolege, mislim iz Valjeva, koji se ne skida sa stranica Danasa, Udruženje novinara Srbije je postalo - POLITIČKA STRANKA.

Zapanjen sam da Nino Brajović sve to kao generalni sekretar gleda, ili je možda on jedan od kreatora takvih stavova i ponašanja UNS-a.

Povod za ove rečenice je najnovije saopštenje UNS-a u slučaju Tamare Skrozza.

Gospodo iz UNS vi napadate sve one koji su reagovali na otvoreno izgovoreni stav da je trebalo da noć između 5.i 6. oktobra 2000. bude - noć krvavih noževa.

Ona jasno i nedvosmisleno kaže da je trebalo poubijati u toj noći sve i Srbiji bi bilo bolje. Alo, g. Rakočeviću, g. Nino Brajoviću, zar zaista stojite iza ove izjave koja poziva na ubistvo, a kritikujete sve one (nazivajući ih tabloidima u najorem smislu reči, iako tabloidi postoje u istoj meri i na drugoj strani koja vam je očito milija) koji osuđuju takve reči Skozze.

G. Brajoviću bili ste i tada u UNS-u, niste se čuli izvesno vreme, gledali ste koji voz da uhvatite. Žao mi je Nino, lično vas znam, znam i za vaš rad u TV Beograd, i sam sam u to vreme radio u TV BGD na hronikama regiona, znam i za vaša izveštavanja sa ratišta i za to vam skidam kapu.

Ali, šta se desi sada da dozvolite da neki odvuku UNS u političku stranku. U vreme Ljilje Smajlović, Radomirovića toga nije bilo, niti ranije...

A sada kada kormilo uzeše Rakočević, O. Milošević, svrstavanje uz NUNS, Društvo novinara Vojvodine (Gruhonjić, Nedimović), pa onda predlažem da se utopite i postane jedno jedino udruženje novinara Srbije. 

Ni u snu nisam sanjao da će se UNS boriti za političku opciju, a ne za istinu i za novinare.

Izneverili ste sve one koji su godinama i decenijama u UNS-u. Zato je bolje, to je moj poziv novinarima, da jednostavno ne budu članovi ni jednog udruženja , već svoji. Neka misle svojom glavom.

Kao i g. Rakočević, Brajović, Milošević koji mogu da naginju poziciji ili opoziciji, ali privatno, ali u nastupu kao udruženje i kada treba izvagati svaku reč.

Zaista mi je žao što posle toliko godina moram da kažem da UNS više nije moje staleško udruženje, to je politička stranka, prilepak jednoj političkoj opciji.

Uzgred: moju reakciju na saopštenje UNS-a o T. Skroza  niste objavili na ovom portalu, pa zato i ovo otvoreno pismo za koje sam siguran da ga nećete objaviti, jer dobro vidim da isključivo objavljujete izjave koji su obajvljeni u nekim listovima ili televizijama koji su bliski vašoj političkoj opciji.

Ovo pismo upućujem redakciji Tanjuga i nekim drugim novinama, duboko razočaran u UNS i neke ljude koji su bili svedoci jednog vremena za koje Skroza smatra da je trebalo da bude okoinčano u noći "krvavih noževa".

S poštovanjem, Dragiša Petrović,dugogodišnji  novinar Radio Kragujevca i Radio Beograda 1 u penziji, Kragujevac

 

P. S.  Da dodam. Tu logiku i prizivanje noći dugih i krvavih noževa sam 2004. sam preživeo kao novinar Radio Beograda 1 i saradnik podgoričkog Dana. Bez ikakvog razloga i povoda, bez rešenja, bez ikakvog objašnjenja, uhapšen sam i 22 dana bio u zatvoru, izgubio posao u RTS (rešenje o izbacivanju sa posla potpisao A. Crkvenjakov) ,izgubio zdravlje i nikada mi nije rečeno zašto sam uhapšen. Tužio sam državu, RTS , dobio ih na sudu, ali je to dokaz kako to rade oni koje UNS podržava kroz iopravdavanje pretnji Tamare Skroza.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

12.08.

2024.

dragiša petrović [neregistrovani] u 14:03

ZAR VAS NIJE STID...

nIKO IZ uns NIJE ODGOVORIO.nEKA KAŽU - NISI U PRAVU, LAŽEŠ,
















Niko iz UNS-a nije odgovorio na ovo otvoreno piemo koje je objavljeno i na nekim portali.Neka kažu: nije tačno, lažeš, bilo šta ,ali neka kažu. Nwe mogu. Sve je tačno. Dokaz još jedan: kako Vas, g. Rakočeviću, nije sramota da Vi,kao predsednik po sistemu "idi mi dodji mi"(jer drugi vladaju iz senke) ćutite da je napadnuta u vreme protesta u subotu novinarka Informera i njena tehnička ekipa. Postoji snimak. I Vi ćutite. Da se shvati: o Informeru nemam dobro mišljenje,kao uostalom i o Danasu jer je isti tip najnižeg tabloida,ali UNS valjda se bori za istinu i za novinare- A za Vas novinarka pomenutog glasila može da bude linčovana(uzgred i dama je) ,a Vi ćutite. Sram da Vas bude, izdali ste profesiju, časnu novinarsku, radi para koje Vam stižu sa "strane". Oduvek, naročito od kada je ova garnitura došla, Vi ste politička stranka, preduzeće koje poziva svoje "članstvo" da plaća članarinu. A to članstvo...ja pozivam kao član tog udsruženja od sedam,desetih prošlog veka - da to ne čini. Vi, g. Rakočeviću, živite udobno u Gračanici, u sukobu ste interesa(direktor Doma kulture i predsednik UNS-a) odcepili ste jedan deo UNS-a jer učestvujete u planiranju da jednog trenutka KiM bude nezavisatan,pa da se ima nešto uza sebe. Moram reći, besan, da ste izdali sve one članove koji stvarno misle o novinaru i integritetu novinara i zaštiti te profesije. Spojite se sa NUNSOM jer delite iste ideološke i druge vrednosti, delite i novac, ne morate zgradu...I na kraju: da li bar stavite malo prst na čelo pa se zapitate i kažete- e, trebalo je da se oglasimo za ovu damu ,koleginici, iz Informera.




Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi